Reeks 1 aardrijkskunde welk Grieks eiland in de Egeïsche zee, een van de Zuidelijke Sporaden, vlak voor de kust van Turkije dankt zijn naam aan een zoete witte wijn, gemaakt van muskaatdruiven? SamosDovnload 64.42 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte64.42 Kb.
REEKS 1

1. AARDRIJKSKUNDE

Welk Grieks eiland in de Egeïsche zee, een van de Zuidelijke Sporaden, vlak voor de kust van Turkije dankt zijn naam aan een zoete witte wijn, gemaakt van muskaatdruiven?

SAMOS

2. GESCHIEDENIS / POLITIEK

Deze Amerikaanse populistische protestbeweging bestaat uit een libertarisch en een conservatief kamp. De beweging is ontstaan naar aanleiding van de al dan niet vermeend hoge overheidsuitgaven en belastingmaatregelen in de Verenigde Staten zoals het economisch reddingsplan dat na de economische neergang van 2008 werd aangenomen en uitgevoerd. Ook andere overheidsprogramma's die de invloed van de federale regering te veel zouden uitbreiden, zoals de hervorming van de gezondheidszorg, staan aan de basis van de opkomst van deze beweging. Haar naam graag.

TEA PARTY

3. ACTUALITEIT

Het rommelt ten zuiden van ons. Iran, Libië, Egypte, Jemen: allemaal krijgen ze te maken met revolterende burgers die de jarenlange dictaturen meer dan beu zijn. Het begon allemaal in Tunesië waar de heersende Ben Ali uiteindelijk op de vlucht ging. Welke naam kreeg de revolutie in Tunesië mee?

JASMIJNREVOLUTIE

4. MEDIA


We zoeken naar een thema-zender dat is opgericht door topchef Peter Goossens en het productiebedrijf Studio 100. De presentatie ligt in handen van Hanne Troonbeeckx en Peter Goossens zelf. Het is de eerste kookzender in Vlaanderen waarbij volgende personen het beste van zichzelf geven op culinair gebied: Peter Goossens uiteraard, Roger Van Damme, een Nederlandse patissier, Thierry Theys, chef-kok van restaurant Nuance, Manuel Wouters, uitbater van cocktailbar Sips en Johan Segers, chef-kok van restaurant van ‘t Fornuis. Graag de naam van deze zender.

NJAM!

5. KUNST / LITERATUUR

Deze Franse schrijver (1871-1922) heeft één groot levenswerk geschreven : “A la recherche du temps perdu”. Het bestaat uit meerdere delen die overigens niet in chronologische volgorde werden gepubliceerd. Het eerste deel “Du coté de Chez Swann” moest hij op eigen kosten laten drukken. Hij kreeg pas erkenning met “A l’ombre des jeunes filles en fleur”. Het laatste deel heet “Le temps retrouvé”. De teksten bevatten soms eindeloze volzinnen die meerdere pagina’s in beslag nemen. Het heeft meerdere humaniorastudent tot wanhoop gedreven. Wie is deze schrijver?

MARCEL PROUST

6. FILM / STRIPS

Deze veel te vroeg gestorven Duitse regisseur was een echte workaholic. In 14 jaar regisseerde hij 42 films. Hij deed niet alleen de regie, maar ook de productie, de decoropbouw, kostuumontwerp, het scenario en de montage. Daarnaast schreef hij 26 toneelstukken en maakte hij een tv-serie van 38 delen. Enkele van zijn films zijn echte klassiekers : Die Ehe der Maria Braun, Berlin Alexanderplatz, Lili Marleen, Lola en Querelle. Wie zoeken we?

REINER WERNER FASSBINDER

7. SPORT


We zoeken de naam van een tennistornooi voor gemengde landenteams. Het tornooi wordt sinds 1989 jaarlijks gehouden in het Australische Perth. Omdat het een gemengd tornooi is, wordt het tornooi door het ITF georganiseerd en niet door de ATP of WTA. Het is het eerste tornooi van het jaar en een ideale opwarmer voor de Australian Open. Dit jaar deden voor België de intussen gepensioneerde Justine Henin en Ruben Bemelmans mee. Graag de naam van dit tornooi.

HOPMAN CUP

8. WETENSCHAP / TECHNIEK / BIOLOGIE

We zoeken een vogel, in het Latijns de Strix Aluco, welke een lengte heeft tussen de 37 en 39 cm. Hij kan een gewicht halen tussen de 360 en 540g en heeft een spanwijdte van tussen de 94 en 104cm. Hij komt over heel Europa voor behalve in Ierland en Noord-Scandinavië. Hij voedt zich vooral met allerlei kleine dieren, kleine zoogdieren, vogels, wormen en kevers. De bovenzijde van de gezochte vogel is grijsbruin tot roodbruin waar zich lichte en donkere vlekken en strepen bevinden. De onderzijde is lichter van kleur en getekend met donkere vlekken. De kop is groot en rond met zwarte ogen. Als we u nog vertellen dat de gezochte vogel werd uitgeroepen tot vogel van het jaar 2010, en dat de opsteller van deze vraag vindt dat de beste voetbalploeg uit België er zijn thuiswedstrijden speelt (of objectiever gezien zeker de ploeg van ’t Stad), dan weet u ongetwijfeld welke vogel we zoeken.

BOSUIL

9. VARIA


We zoeken een kledingsmerk dat sinds vorig jaar ook bij ons meer en meer verkocht wordt. Het onderscheidt zich van andere merken door zijn opvallende kleurencombinaties , originele prints en speciale snit. De vrouwen in de zaal zullen waarschijnlijk al lang weten waar we het over hebben. De mannen krijgen nog een extra tip! Het is van oorsprong Spaans en als vrouwlief een rok , broek of jas uit deze collectie koopt zakt het saldo van de bankrekening zienderogen. Graag de naam van dit merk.

DESIGUAL

10. MUZIEK

Naam van de groep?

ARID (Een hart van goud)

REEKS 2

1. AARDRIJKSKUNDE

Het rommelt weer wat heviger tussen Noord- en Zuid-Korea, twee staten die ondanks een feitelijke wapenstilstand in 1957 nog steeds officieel in staat van oorlog verkeren. De hoofdstad van het Westelijk georiënteerde Zuiden is Seoel, maar kent u ook de hoofdstad van het communistische Noorden?

PYONGYANG

2. GESCHIEDENIS / POLITIEK

De slag in de Ardennen was destijds het laatste tegenoffensief van de Duitsers tijdens WOII. Deze slag begon op 16 dec. 1944. De Duitsers wilden op deze manier het geallieerde front in België doorbreken en opnieuw Antwerpen bezetten. Ze bereikten op 25 december bij Celles de Maas, maar werden door de Amerikanen bij Bastogne gestuit. Onder leiding van welke Maarschalk vochten de Duitsers toen deze slag uit?

VON RUNSTEDT

3. ACTUALITEIT

Deze New Yorker is een Amerikaanse advocaat en acteur en sinds 2009 Amerikaans ambassadeur in België. Hij is pas een Amerikaan van de tweede generatie, want het was zijn vader Max die rond 1950 emigreerde vanuit de Poolse stad Biała Rawska naar de States. Er gaat geen week voorbij of je ziet zijn kop wel ergens opduiken. In actualiteit misstaat hij dus zeker niet. Zijn naam graag.

HOWARD W. GUTMAN

4. MEDIA


Op zondagvoormiddag is er op één de zevende dag. Naast politieke debatten komt er zowat alles aan bod. Ivan De Vadder is als moderator de perfecte gastheer. Maar wie is zijn vrouwelijke collega die reeds eerder haar sporen verdiende bij Koppen en Terzake ?

INDRA DE WITTE

5. KUNST / LITERATUUR

JEUGDLITERATUUR. We zoeken de postbode van Keteldorp, een klein dorpje in Nederland met slechts 10 straten en zo'n 400 inwoners. Ons hoofdpersonage is de vriend van alle kinderen. Hij staat altijd voor anderen klaar en haalt dolle streken uit. Hij woont in een post- en telegraafkantoortje met slechts één loket. Het heeft groene ruitjes en een rode deur. Hij doet steeds geheimzinnig over zijn echte leeftijd, maar in boek 20, wordt hij 50 jaar en 25 jaar postbode op dezelfde vrijdag. Er zijn een kleine 50 titels met avonturen van onze persoon, allemaal van de hand van Henri Arnoldus met tekeningen van Carol Voges. Het eerste boek verscheen in 1958. Naam van deze boeken en tevens naam van het hoofdpersonage?

PIETJE PUK

6. FILM / STRIPS

FILM. In 2010 bracht Christopher Nolan deze film uit. De hoofdrolspelers zijn Leonardo DiCaprio, Marion Cotillard, Ellen Page en Joseph Gordon-Levitt. De film wordt omschreven als een sci-fi thriller waarin realiteit en dromen met elkaar verweven raken. In de film staat een groep van vijf 'dieven' centraal, waarvan Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) het hoofdpersonage vormt. Dom Cobb is een 'extractor' die geheimen en ideeën steelt uit de geesten van anderen terwijl zij al dromende in slaap zijn. Naam van deze prent uit 2010?

INCEPTION

7. SPORT


We zoeken de naam van Belgisch ex-wielrenner geboren op 19 oktober 1925. Hij was prof van 1947 tot 1963. Op zijn erelijst staan o.a. de Ronde Van Vlaanderen, Parijs Roubaix, Gent Wevelgem, de Waalse Pijl en 2 X Parijs Nice. Hij werd ook 4 X 2de in Luik-Bastenaken-Luik. Hij staat vooral bekend als winnaar,en is daarom ook recordhouder, van de langste individuele tijdrit in de Tour de France, nl in 1947 over 139km tussen Vannes en Saint-Brieuc. Hij overleed op 31 december van vorig jaar.

RAYMOND IMPANIS

8. WETENSCHAP / TECHNIEK / BIOLOGIE

In 1896 richtte Herman Hollerith de Tabulating Machine Company op. Hij was een pionier op het vlak van computers en introduceerde onder meer een systeem op basis van ponskaarten om bij de Amerikaanse verkiezingen van 1890 de stemmen te tellen. In 1924 veranderde Thomas Watson de naam van dit bedrijf, dat wij vooral kennen van de eerste personal computer. Wat is deze nieuwe naam?

IBM

9. VARIA


Tijdens de laatste presidentsverkiezingen in Amerika maakten de republikeinse tegenstanders van de latere president Barack Obama vaak handig gebruik van zijn tweede naam om de twijfels over zijn geloof te versterken. Hardnekkige geruchten als zou hij moslim zijn werden zo in stand gehouden. Welke is deze tweede naam van Barack Obama?

HUSSEIN

10. MUZIEK

Naam van de zanger?

STROMAE (Je cours)

REEKS 3

1. AARDRIJKSKUNDE

De rivier die we zoeken ontspringt in de plaats Honsfeld in de gemeente Büllingen. Het bekken van de rivier is gelegen in de Hoge Ardennen. De Baraque Michel, met zijn 674m boven de zeespiegel, één van de hoogste toppen van België, vormt een deel van waterscheiding van de gezochte rivier. De rivier mondt op 120m boven de zeespiegel uit in de Ourthe nabij Comblain-au-Pont. De rivier heeft hierdoor een groot hoogteverschil. De belangrijkste zijrivieren zijn de Chefna, Eau Rouge, Lienne, Roannay, Salm en de Warche. Welke rivier zoeken als we onderweg Plopsaland tegenkomen?

AMBLEVE

2. GESCHIEDENIS / POLITIEK

We zoeken de naam van een kasteel in de gemeente Oudergem. Op de plaats waar het huidig kasteel staat werd in 1262 een Priorij gesticht door een zekere Aleyde, weduwe van Hendrik III, hertog van Brabant. Het betrof de eerste vrouwelijke gemeenschap die in de Nederlanden gesticht werd en waar de regels van Sint-Dominicus van toepassing waren. In 1956 krijgt het kasteel echte naambekendheid, toen toenmalig Minister van Buitenlandse Zaken Paul-Henri Spaak, samen met zijn collega’s uit Nederland, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Italië de teksten opstelden voor wat later zou uitmonden in de Europese Economische Gemeenschap. In de jaren zestig schreef men er Belgische communautaire geschiedenis. De destijds room-rode regering met Theo Lefèvre en Paul-Henri Spaak werkten er een taalcompromis uit, waarin de bestuurlijke opdeling van het arrondissement Brussel werd vastgelegd. Ook toenmalig premier Jean-Luc Dehaene liet er in de jaren ’90 er vele onderhandelingen plaatsvinden. Graag de naam van dit kasteel.

KASTEEL HERTOGINNEDAL

3. ACTUALITEIT

Dat de Belgische Voetbalbond stilaan nood heeft aan verjonging en een modernere visie staat als een paal boven water. Te veel comité ’s en commissies zorgen voor een logge structuur waar al te veel het eigen clubbelang primeert. Blijkbaar heeft men dit eindelijk ingezien en werd de nieuwe CEO buiten de voetbalwereld gezocht en gevonden. Wie is deze nieuwe sterke man?

STEVEN MARTENS

4. MEDIA


We zoeken de naam van een radioprogramma op Studio Brussel dat oorspronkelijk op zondagochtend werd uitgezonden. Later verhuisde het naar woensdagmiddag om begin van dit jaar nogmaals te verhuizen naar zaterdagvoormiddag. We kunnen dit programma best omschrijven als de alternatieve hitlijst op deze radiozender. De presentatie ligt momenteel bij An Lemmens. Meer bekende radiofiguren die dit programma in het verleden presenteerde zijn Stefaan Ackermans en Siska Schoeters. Graag de naam van dit programma.

DE AFREKENING

5. KUNST / LITERATUUR / STRIPS

MUSICOLOGIE. Deze methode werd in het midden van de 20e eeuw in Japan ontwikkeld. Haar ontdekker merkte op dat kinderen hun moedertaal erg vlug aanleren, met weinig kans op mislukking, door dagelijkse herhalingen en oefening. Op een vergelijkbare wijze probeerde hij ook muziek aan te leren. Zijn methode, die hij “talent education” noemde, berust op dit principe van natuurlijk leren. De methode benadrukt de belevenis van muziek op jonge leeftijd. Deze methode kan in principe op elk instrument worden aangeleerd, maar is het populairst op strijkinstrumenten (viool, altviool, cello). Andere instrumenten waarvoor deze methode gevolgd kan worden zijn dwarsfluit, piano, gitaar en blokfluit. Naam van deze methode, tevens de familienaam van de ontdekker.

SHINICHI SUZUKI

6. FILM / STRIPS

Deze beroemde Amerikaanse regisseur °1928-+1999 kennen jullie allemaal, zeker als we zijn bekendste films zouden vernoemen. We geven echter alleen titels uit zijn beginperiode : Fear and desire (’53), Killer’s Kiss (’55), The Killing (’56) en Paths of Glory (’57). Hoe is zijn naam?

STANLEY KUBRIC

7. SPORT


In 2010 werd Sebastian Vettel met zijn Red Bull de jongste wereldkampioen F1 aller tijden. Wie was tot dan de jongste wereldkampioen?

FERNANDO ALONSO

8. WETENSCHAP / TECHNIEK / BIOLOGIE

De bloem die we zoeken, in het Latijn de Bellis Perennis, is een bloem die bij ons zeer gekend is. De bladeren van deze bloem staan allemaal in een wortelrozet en hiervan is de rand gekarteld. Aan het eind van de bloemstengel staat één bloemhoofdje, dat zo’n 2,5cm groot wordt en dat bestaat uit een hart van gele buisbloemen, met een krans van witte straalbloemen. De bloem komt voor op vochtige, voedselrijke beweide of vaak gemaaide grasgrond. De bloem geldt als symbool van de Godin Ishtar en komt veelvuldig voor op de Ishtarpoort, een oude stadspoort van Babylon uit 575 VC. In Keltische sagen wordt de bloem de magische eigenschap toebedeeld dat deze het groeiproces kan stilleggen. In de Christelijke traditie geldt deze bloem als symbool voor maagdelijkheid en daarmee samenhangend met Maria. De bloem kreeg faam toen het samen met de lelie werd opgenomen in het wapen van Lodewijk IX van Frankrijk. Graag de naam van deze bloem.

MADELIEFJE

9. VARIA


“The Fallen Madonna with the Big Boobies” loopt zowat als een rode draad door de populaire serie “Allo Allo”. René Artois, Kolonel Von Strohm en zijn assistent Hans Geering, de Gestapo: allen proberen ze het origineel te bemachtigen. Aan wie wordt dit schilderij eigenlijk toegemeten? De naam van de al dan niet fictieve schilder van de “Big Boobies” vragen we U dus.

VON CLOMP

10. MUZIEK

Naam van de groep?

ANDES (Vergeef me)

REEKS 4

1. AARDRIJKSKUNDE

We zoeken een Republiek, gelegen in Centraal-Azië , een zogenaamde binnenstaat want volledig omringd, door China, Kazachstan, Oezbekistan en Tajikistan. De helft van het land, dat een totale oppervlakte heeft van 199.900 km², ligt boven 3000 meter hoogte in het Tiensjangebergte. Het werd onafhankelijk in 1991, de hoofdstad is Bisjkek.

KIRGIZIE OF KIRGISTAN

2. GESCHIEDENIS / POLITIEK

POLITIEK. De Belgische regering kreeg niks dan lof tijdens en na afloop van het voorzitterschap van de Europese Unie. Welk land nam de fakkel van Leterme en co over per 1 januari 2011? Het land en haar eerste minister kwam onmiddellijk onder vuur te liggen wegens gespannen relaties tussen de locale regering en de persvrijheid. Naam van het huidig voorzittend land?

HONGARIJE

3. ACTUALITEIT

IBM ontwikkelde een supercomputer die in staat is om een in spreektaal gestelde vraag te interpreteren en na een zoektocht door een verzameling van encyclopedieën, boeken, tijdschriften, wetenschappelijke artikelen en gedownloade websites binnen enkele seconden met een antwoord te komen. Hierbij maakt deze computer gebruik van op maat gemaakte Diepe-vraag-en-antwoordsoftware die verder gaat dan de conventionele kunstmatig intelligente. Hij berekent ook een betrouwbaarheid van dit antwoord en besluit op basis hiervan of het antwoord betrouwbaar genoeg is om gegeven te worden. Deze computer wordt dan ook wel samengevat als "snel, accuraat en betrouwbaar vragen beantwoorden". De supercomputer is vernoemd naar de oprichter van IBM, en haalde in februari het wereldnieuws voor Jeopardy op de Amerikaanse TV te winnen en daarbij de twee allerbeste kandidaten allertijden te kloppen. De aandachtige quizzer heeft zijn naam in Reeks 2 reeds horen vallen…

WATSON

4. MEDIA


Het alomgeroemde Music for Life kende eind 2010 in Antwerpen haar vijfde editie. Naast mannelijke DJs als Peter Van de Veire, Sam de Bruyne, Thomas de Soete en Christophe Lambrecht, kende het huis alle afgelopen edities ook 2 vrouwelijke bewoonsters. Wie? Telkens voor één punt.

SISKA SCHOETERS EN SOFIE LEMAIRE

5. KUNST / LITERATUUR

FILOSOFIE. Wie is de Romeinse stoïcijnse filosoof, annex politicus want vertrouwelijk van Keizer Nero, en dramaturg? Op het einde van zijn leven (hij stierf in 65 na Christus) bracht hij de ‘Brieven aan Lucilius’ uit, waarmee hij bekendheid oogstte. Tip: er bestaat ook een ‘oudere’ versie van – zijn vader trouwens. Een mooie quote van hem is de volgende: "Het is beter te zwijgen en een dwaas te worden genoemd, dan te spreken en alle twijfel daarover weg te nemen...".

SENECA (DE JONGERE)

6. FILM / STRIPS

In de verhalen van Asterix zien we de bard Assurancetourix een enkele maal met een doedelzak of met een carnyx (hoorn met dierenkop). Wat is echter de bard zijn geliefkoosd en meest gebruikt instrument?

LIER

7. SPORT


Vorig jaar vond in Zuid-Afrika de wereldbeker voetbal plaats. De finale, die werd gespeeld tussen Spanje en Nederland, stond onder leiding van een Europese scheidsrechter. Wie was deze man, die overigens door de International Federation of Football History & Statistics verkozen werd tot beste scheidsrechter van 2010?

HOWARD WEBB

8. WETENSCHAP / TECHNIEK / BIOLOGIE

De bekende appel, in het logo van het gelijknamige software-bedrijf Apple, is van de hand van mede-oprichter Ronald Wayne. Hij tekende hem toen hij in een boomgaard, onder een appelboom, moest denken aan een andere wetenschapper. Een wetenschapper die volgens de overlevering over zijn theorieën over de zwaartekracht begon na te denken toen hij in een boomgaard een appel zag vallen. Over welke Engelse wetenschapper uit de 17e eeuw hebben we het?

SIR ISAAC NEWTON

9. VARIA


Bij ons heten ze Janneke en Mieke. Ook in Nederland bestaat er een equivalent, gelanceerd door Geert Wilders op het moment dat zijn Part van de Vrijheid haar programma lanceerde in 2004. De twee namen verwijzen naar het doorsnee Nederlandse koppel.

  1. JANNEKE EN MIEKE

  2. HENK EN INGRID

  3. KEES EN CORRY

  4. BEATRIX EN CLAUS

10. MUZIEK

Naam van de zanger?OZARK HENRY (This one’s for you)

REEKS 5

1. AARDRIJKSKUNDE

We zoeken een 970km lange, zeer droge woestijn in het noorden van Chili. Kleinere gedeelten van de woestijn liggen in Peru, Bolivië en Argentinë. De woestijn wordt beschouwd als droogste ter wereld en ligt zo’n 640 meter boven de zeespiegel. De woestijn is rijk aan koper en andere mineralen en heeft de grootste natuurlijke aanvoer van natriumnitraat. De gezochte woestijn kwam vorig jaar maandenlang in het nieuws, toen 33 mijnwerkers opgesloten zaten in een koper –en goudmijn. Begin dit jaar nog doorkruiste de Dakar rally deze woestijn.

ATACAMA WOESTIJN

2. GESCHIEDENIS / POLITIEK

Minister-president van de Vlaamse regering is Kris Peeters, die van de Waalse regering Rudy Demotte, van de Duitstalige regering Karl-Heinz Lambertz. Wie is de minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk gewest?

CHARLES PIQUE

3. ACTUALITEIT

Begin februari overleed Garry Moore, vooral gekend omwille van zijn hit uit 1990 en gelijknamige album “Still got the blues (for you)”. Maar Garry was in de jaren ’70 ook gitarist, en wel bij een Ierse hardrockband groep die ons zal blijven herinneren aan hits zoals Whiskey in the Jar en The boys are back in town. Naam van deze groep?

THIN LIZZY

4. MEDIA


De Allerslimste Mens ligt weer een aantal weken achter ons. Misschien vond U van Uzelf dat U wel de allerslimste mens ter wereld was. Hopelijk heeft U dan goed gekeken naar de verschillende uitzendingen, want wij vragen aan U: wat is de naam van het laatste onderdeel van deze quiz, waarbij de kandidaten een filmpje uit lang vervlogen of eerder recentere tijden voorgeschoteld kregen en waaromtrent ze 5 trefwoorden dienden te verzinnen.

HET COLLECTIEF GEHEUGEN

5. KUNST / LITERATUUR

KOOKKUNST. Elk land heeft wel zijn eigen typische, nationale gerechten. Zo heeft België z’n spruitjes en zijn witloof, Spanje heeft dan weer gaspacho en paëlla, Duitsland Sauerkraut mit Eisbein. Het nationale gerecht van Mexico is Polle con Mole Poblano. Het is een kip-gerecht, met een speciale saus, die uitgesproken pikant is. Dat komt door de Ancho- en Spaanse pepers. Verder bevat deze saus amandelen, ui, tomatenpulp, knoflook, sesamzaad, kaneel, kruidnagel, anijszaad, koriander, olijfolie, zout en peper, plus nog een laatste specifiek ingrediënt dat onmisbaar is om “mole poblano” te vervaardigen. Wat is dit, zeg maar belangrijkste bestanddeel van deze saus?

CHOCOLADE

6. FILM / STRIPS

De broers Frateur komen aan de kost als huis-aan-huisbijbelverkopers, maar ook in de bijbelbusiness heeft de crisis toegeslagen. Wanneer ze aanbellen bij Carlo Mus, een door de geheime politie geschaduwde witteboordencrimineel, worden ze spottend weggestuurd. Dat nemen de beide broers niet. Met geweld dringen ze binnen in de poepsjieke villa. Ze molesteren de gangster en eisen geld maar wanneer het alarm afgaat, slaan ze op de vlucht. Het kost Mus weinig moeite om de Frateurs weer op te sporen. Samen met twee bodyguards brengt hij hen een bezoek en maakt krachtdadig duidelijk dat ze bij hem echt wel aan het verkeerde adres waren. Ze voelen zich vernederd en zinnen op wraak. Ze breken 's nachts bij Mus in en kidnappen zijn vrouw Gina... Naam van deze Vlaamse film van Guy Goossens met o.m. Tom Van Dyck en Peter Van den Begin in de hoofdrol.

FRITS EN FREDDY

7. SPORT


De jonge man die we zoeken werd verkozen als Sportfiguur van de Provincie Antwerpen 2010. Hij liet zelfs kleppers als Romelu Lukaku en Jurgen Van Den Broeck achter zich. En dit is eigenlijk wel straf, hij beoefent immers een sport die bijna nooit aan bod komt tijdens de sportuitzendingen. We zoeken dus zowel de sport als zijn naam, 1 punt per goed antwoord.

SEPPE SMITS / SNOWBOARDEN

8. WETENSCHAP / TECHNIEK / BIOLOGIE

We zoeken een Belgische geneeskundige, geboren in 1870 en gestorven in 1961. Hij was een immunoloog en microbioloog. In 1892 promoveerde hij tot dokter in de geneeskunde en werkte vanaf 1894 aan het Institut Pasteur in Parijs waar hij de fagocytose van bacteriën door witte bloedcellen beschreef. In 1898 beschreef hij de hymolyse die optreedt bij het toevoegen van lichaamsvreemd bloedplasma aan rode bloedcellen. Na zijn terugkeer naar België richtte hij in Brussel de Belgische afdeling op van het Institut Pasteur. Samen met Octave Gengou isoleerde hij de bacterie die wordt aangewezen als veroorzaker van de kinkhoest. In 1919 kreeg hij voor de ontdekkingen op het gebied van het immuunsysteem de Nobelprijs voor Geneeskunde.

JULES BORDET

9. VARIA


Op een Franse menukaart verwijst de benaming “Saint-Germain” steeds naar een bereiding met erwten. De benaming “Dubarry” verwijst naar een bloemkoolgerecht. Maar wat bedoelt men met “Crécy”?

(GERECHT MET) WORTELEN

10. MUZIEK

Naam van de groep?

HOOVERPHONIC (The night before)

REEKS 6

1. AARDRIJKSKUNDE

We zoeken een Duitse deelstaat in het noordwesten van Duitsland. Het is de op één na grootste deelstaat van dat land en heeft als hoofdstad Hannover. De deelstaat grenst aan de Noordzee, aan de deelstaten Sleeswijk-Holstein, Hamburg, Mecklenburg-Voor-Pommeren, Brandenburg, Saksen-Anhalt, Thüringen, Hessen, Noord-Rijn-Westfalen en aan Nederland. In de deelstaat bevindt zich ook de deelstaat Bremen. Het ligt grotendeels in de Noord-Duitse laagvlakte, waar de Weser, de Eems en de Elbe deze deelstaat doorkruisen. Het zuidwesten van de deelstaat wordt echter beheerst door het Teutoburger Woud dat tot 446 m hoog reikt. Ten oosten van Hannover bevindt zich de Harz, waar de Wurmberg met zijn 971 m. de hoogste top is van de gezochte deelstaat. Welke deelstaat zoeken wij?

NEDERSAKSEN

2. GESCHIEDENIS / POLITIEK

We schrijven 1571. Omdat het Ottomaanse rijk, onder Sultan Selim II, een te grote bedreiging vormde voor Venetië en de rest van Europa, richtte Filips II van Spanje en Paus Pius V de Heilige Liga op, om zo de Ottomaanse Turken af te stoppen. De Ligavloot stond onder leiding van Don Juan van Oostenrijk en de Turkse vloot werd aangevoerd door Ali Pasha. Op 7 oktober 1571 vermorzelde de Ligavloot de Turkse vloot in de Golf van Patras aan de westkust van Griekenland. Hierdoor werd de Turkse maritieme macht in de Middellandse Zee teniet gedaan. Graag hadden wij van jullie de naam gehad van deze zeeslag. Het is ontleend aan de havenstad waaruit de Turkse vloot op 7 oktober 1571 vertrok.

LEPANTO

3. ACTUALITEIT

Lag het aan de voorspelbare winnaars? Of waren het de presentatoren? Enkele dagen na de Oscaruitreiking vraagt men zich in de VS nog steeds af waarom de show zoveel kijkers minder lokte dan vorig jaar. De grote en verwachte winnaar van de 83ste Oscaruitreiking werd een Britse film, die ‘slechts’ vier van zijn twaalf nominaties wist te verzilveren. Maar het koningsverhaal scoorde wel wanneer het om de knikkers ging. Het kan onder meer Beste Film, Beste Acteur (Colin Firth), Beste Regie van Tom Hooper en Beste Originele Scenario op de DVD-hoesjes zetten. Naam van deze topper?

THE KING’S SPEECH

4. MEDIA


Na een woelige periode hoopt de VRT terug een kalmer tijdperk tegemoet te gaan. De vooruitzichten zijn nochtans niet ideaal: de nieuwe beheersovereenkomst, het contract met Woestijnvis en het Belgacom-voetbalcontract zijn maar enkele hete hangijzers die de nieuwe gedelegeerd-bestuurder uit het Vlaamse mediavuur moet zien te halen. Wat is de naam van deze dame?

SANDRA DE PRETER

5. KUNST / LITERATUUR

We zoeken een Antwerps regisseur en huidig artistiek leider van het Toneelhuis in Antwerpen. In zijn beginjaren probeerde hij theater te herdefiniëren, met voorstellingen zoals Daedalus en Kaspar. Later geraakt hij meer en meer gefascineerd door muziek en videoprojectie. Hij is een van de weinigen die consequent en coherent werkt aan een toneeltaal die de discussie met de technologie opzoekt. Hoogtepunt in deze zoektocht is ongetwijfeld de vierdelige Proust-cyclus die hij tussen 2002 en 2004 realiseert, en waarvoor hij de Amsterdamprijs voor de kunsten en de Werkpreis Spielzeiteuropa van de Berliner Festspiele in de wacht sleept. Hij ensceneert bij voorkeur bewerkingen van bekende romans, zoals 'Hiroshima Mon Amour' van Marguerite Duras in 1996, 'Anna Karenina' van Tolstoj in 1999 en Jeroen Brouwers’ 'Bezonken rood' in 2004. Zijn afscheidsvoorstelling bij het Ro theater in het voorjaar 2006 is een bewerking van 'Hersenschimmen' van J. Bernlef. Naam van deze Antwerpenaar?

GUY CASSIERS

6. FILM / STRIPS

We vragen U de naam van de regisseur van films als The Aviator, Gangs of New York, Raging Bull, Taxi Driver en Goodfellas.

MARTIN SCORCESE

7. SPORT


Welke Spaanse wielrenner mocht zich vorig jaar eindwinnaar noemen van de UCI wereldranglijst, die de renner bekroont die de meest regelmatige uitslagen kon voorleggen in wedstrijden behorende tot de UCI Pro Tour?

JOAQUIM RODRIGUEZ

8. WETENSCHAP / TECHNIEK / BIOLOGIE

U hebt allemaal een kopie ontvangen van de overgangen bij de aggregatietoestanden. Wij zoeken de twee ontbrekende overgangen. 1 punt per juist antwoord

VAST => GAS: SUBLIMEREN GAS => VLOEIBAAR: CONDENSEREN

9. VARIA


Onze Europese markt wordt almaar meer overspoeld door goedkope producten uit de groeimarkten. 4 van de belangrijkste groeilanden zijn verzameld onder de naam BRIC-landen, maar welke landen worden daar eigenlijk mee bedoeld? Per twee juiste landen krijgt U één punt.

BRAZILIE, RUSLAND, INDIA, CHINA

10. MUZIEK

Naam van de zanger?

DAAN (Exes)

REEKS 7

1. AARDRIJKSKUNDE

Deze vraag kunnen we net zo goed bij politiek of aardrijkskunde onderbrengen. Net voor de jaarwisseling vertrok onze Vlaams Minister President Kris Peeters richting Argentinië om er voor het goede doel de 6962 meter hoogste berg van de Andes te beklimmen. Hij kreeg bakken kritiek van zowel de oppositie als de meerderheidspartijen binnen de Vlaamse regering. Welke berg bleek voor onze minister te hoog aangezien hij met hoogteziekte moest afhaken?

ACONCAGUA

2. GESCHIEDENIS / POLITIEK

Onze huidige constitutionele monarchie kent zijn grondvesten niet op het vasteland, maar wel in het Engeland van de dertiende eeuw. Welk document legde hiervoor in 1215 de basis. Dit verdrag werd getekend in een weiland bij Runnymede, nabij Windsor en werd door Engelse baronnen afgedwongen omdat zij vonden dat de koning zijn macht misbruikte. Bij het verdrag werd de macht van de koning ingeperkt en het garandeerde grotere politieke vrijheden. De Kerk werd gevrijwaard van overheersing door de vorsten en was vrij in de invulling van vacatures. Wetgeving en rechtspraak werden hervormd en het gedrag van de koninklijke ambtenaren werd onder controle gebracht. Naam van dit document?

MAGNA CHARTA

3. ACTUALITEIT

Sedert deze week is hij niet langer artistiek directeur van Dior. Het modehuis nam deze beslissing nadat een video opdook waarin de dronken ontwerper zei van Hitler te houden. In de video riep de ontwerper: 'Mensen zoals jij zouden dood moeten zijn, je voorouderen zouden allemaal vergast moeten zijn' naar een joodse vrouw. Hij kwam vorige week eerder al in nauwe schoentjes te staan na een ruzie in café La Perle in de Marais, een joods-historische wijk in Parijs waar veel homo's komen. Hij zou daar een koppel voor 'vuile joden' hebben uitgescholden, waarop hij gearresteerd werd en Dior hem op non-actief zette. Het uitlekken van de bewuste video bleek de druppel voor het modehuis. Zijn naam?

JOHN GALLIANO

4. MEDIA


We zoeken de naam van een internetdienst waarmee gebruikers korte berichtjes kunnen publiceren van maximaal 140 karakters. De activiteit die men gebruikt wordt in het Nederlands kwetteren genoemd. Het logo van deze internetdienst is een vogel. Het komt neer op in real time te communiceren via een microweblog op een PC of GSM. Deze internetdienst heeft de laatste jaren een enorme groei gekend, en dit dankzij de snelle verslaggeving van rampen en ander actuele gebeurtenissen. Bekende gebruikers zijn o.a. Barack Obama, Lance Armstrong en bij ons Kim Clijsters en Yves Leterme.

TWITTER

5. KUNST / LITERATUUR

LITERATUUR. We kennen hem als levensgenoot van radio- en tv-maker Lieven Vandenhaute. Sinds 1999 leeft hij uitsluitend van zijn pen. Hij heeft al verscheidene romans, novelles, dichtbundels en essays gepubliceerd. Een rode draad door zijn oeuvre is een grote bekommernis om de taal en de herinnering die erin vervat ligt. In 2005 werd hij voor een periode van twee jaar tot stadsdichter van Gent benoemd. Eeuwige roem verwierf hij in 2009 als laureaat van de AKO literatuurprijs met zijn boek Godenslaap. Zijn naam?

ERWIN MORTIER

6. FILM / STRIPS

STRIPS. Hij is de wat rare Schot in de albums van Jommeke. Samen met Arabella woont hij in een kasteel en af en toe krijgt hij een rol in de Jommekes avonturen. Naam van deze gierige man met de weelderige rosse snor?

MIC MAC JAMPUDDING

7. SPORT


Op zaterdag 2 april start het wereldkampioenschap Snooker in The Crucible Theater in Sheffield. Wij vragen u deze keer niet hoeveel ballen er op de tafel liggen, ook niet het aantal rode ballen of de maximum break men kan maken. Wij willen van jullie weten wie de recordhouder is met de meeste wereldtitels sinds het WK onder zijn huidige vorm wordt gespeeld sinds 1969.

STEPHEN HENDRY (7X)

8. WETENSCHAP / TECHNIEK / BIOLOGIE

We zoeken een groente. De Latijnse naam is “Allium Porrum”. Ze is van dezelfde familie als de “allium cepa” of de gewone ui. De smaak is zachter en de groente is bestand tegen de kou. Erg lekker in soepen, stoofgerechten, pastasauzen en risotto.

PREI

9. VARIA


Welke president werd vorig jaar door het Amerikaanse zakenblad Forbes voor het eerst verkozen tot machtigste man van de wereld?

HU JINTAO

10. MUZIEK

Naam van de zanger?

KRIS DE BRUYNE (De onverbiddelijke zoener)

REEKS 8

1. AARDRIJKSKUNDE

We zoeken een oceaan ten Noorden van de continenten Azië en Noord-Amerika, waarin het ijsveld van de Noordpool ligt, tot deze oceaan, die ook wel is de Noordelijke ijszee genoemd wordt, behoren onder meer de Barentszee, de Witte zee, de Lincolnzee en de Oost-Siberische zee.

ARCTISCHE OCEAAN

2. GESCHIEDENIS / POLITIEK

In 1933 viel de regering Renkin over een economisch saneringsplan, dat de crisis zou bestrijden. De Belgische Werkliedenpartij keurde op een congres een plan voor sociale verbeteringen en voor een geleide economie goed. Dit “plan van de arbeid” werd ook genoemd naar zijn ontwerper. Wie was dit?

HENDRIK DE MAN

3. ACTUALITEIT

In Italië kon Silvio Berlusconi vorig jaar maar op het nippertje ontsnappen aan een val van zijn regering na een zoveelste vertrouwensstemming in de Kamer. Deze stemming kwam er nadat één van zijn politieke vrienden van het eerste uur en tevens Kamervoorzitter, Gianfranco Fini, de partij van Berlusconi, Il Populo della Liberta, verliet. Maar nu lijkt het doek toch te vallen voor de Italiaanse premier, en niet omwille van frauduleuze praktijken, maffiabanden of belangenvermenging, maar wél naar aanleiding van betalende escapades met een té jonge deerne. Haar voornaam graag.

RUBY

4. MEDIA


We zoeken een duidingprogramma op zaterdagavond, na het nieuws op Canvas. Het programma heeft de dezelfde naam als de VRT-journalist die bekend staat voor zijn reportages tijdens conflictsituaties in het Midden-Oosten, het voormalige Joegoslavië voor zijn reisreportage over Congo, naar aanleiding van de 50ste verjaardag van dat land. Welk programma zoeken we?

VRANCKX

5. KUNST / LITERATUUR

KOOKKUNST. Een typisch gerecht uit de Haute-Savoie wordt gemaakt in een grote pan. Ingrediënten zijn : schijfjes aardappel, gesneden ajuin, spekreepjes, crême-fraiche en reblochon (een kaassoort). Welk is de naam van dit eenpansgerecht?

TARTIFLETTE

6. FILM / STRIPS

Kiekeboe zag het leven in 1977 en is ontsproten aan het brein van Robert Merhottein (pseudoniem: Merho). De stripreeks waarin Kiekeboe de hoofdrol opeist is momenteel de populairste en best verkochte stripreeks in Vlaanderen met ruim 90.000 verkochte albums per jaar. Tot mei 2010 heette de reeks, raar maar waar, Kiekeboe. Maar sinds dan wordt er een andere naam gebruikt. Wat is dan wel de nieuwe naam van deze stripreeks. Graag de volledige naam.

DE KIEKEBOES

7. SPORT


Duurtijd voetbalwedstrijd 2 X 45 min.,duurtijd basketbal 4 X 10 min.,duurtijd handbalwedstrijd 2 X 30’, duurtijd hockeywedstrijd 2 X 35’. Hoe lang is de duurtijd bij een wedstrijd ijshockey? A) 3 X 25’ B) 3 X 20’ C) 3 X 30’ D) 4 X 15’

B (3 X 20’)

8. WETENSCHAP / TECHNIEK / BIOLOGIE

OPS, ofwel het Organisch Phychosyndroom door Solventen, is een ziekte dat je kan krijgen door veelvuldige of langdurige blootstelling aan schadelijke oplosmiddelen, zoals benzeen, tolueen, styreen, terpentine, thinner en alcohol. Door hun vluchtigheid en vetoplossend vermogen worden deze nochtans op grote schaal gemaakt. Ze komen in het lichaam terecht door het inademen van dampen of door contact met de huid. De ziekte tast het zenuwstelsel aan met diverse lichamelijke klachten tot gevolg. Je kan deze ziekte best vergelijken met een beginnende vorm van dementie. Onder welke naam is deze ziekte bij ons beter bekend.

SCHILDERSZIEKTE

9. VARIA


2010 was onder andere het jaar van één van de grootste olierampen die onze planeet ooit trof, doordat in de golf van Mexico een boorplatform van de Britse oliereus BP ontplofte. Kent u de naam van dit boorplatform?

DEEPWATER HORIZON

10. MUZIEKNaam van de groep?

ZORNIK (The Enemy)
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina