Reeks 4 Vraag 1: SportDovnload 10.59 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte10.59 Kb.
REEKS 4
Vraag 1: Sport:
Wanneer we over “Texas hold ‘em”, en “Seven Card Stud” spreken, over welk spel hebben we het dan? Tegenwoordig zelfs via de televisie te volgen.
Poker
Vraag 2: Geschiedenis/politiek:
Op basis van het Verdrag van Versailles en gevestigd in Genève, werd deze supranationale organisatie in 1919 boven de doopvont gehouden, met de intentie om een einde aan alle oorlogen te maken. In haar grootste vorm (1934-1935) kende zij 58 aangesloten landen als leden. De organisatie die we zoeken werd opgeheven op 20 april 1946, één dag na haar laatste vergadering. De Verenigde Naties, die werd opgericht in 1945, is te beschouwen als haar opvolger.
Volkenbond
Vraag 3: Aardrijkskunde:
Langs de evenaar in de oostelijke Grote Oceaan komt in de loop van sommige jaren een sterke opwarming van het normaal koele zeewater voor, die van invloed is op het weer in grote delen van de wereld. Peruaanse vissers hebben dit verschijnsel een naam gegeven, verwijzend naar het Spaans voor Kerstkindje. Ze bedoelen eigenlijk het einde van het visseizoen, door de toevloed van het warme water in die periode. Het verschijnsel dat we zoeken is onregelmatig, maar komt voor eens in de 3 tot 7 jaar, en heeft dan invloed op de gehele atmosfeer die door het warmere oceaanwater gedurende langere tijd beïnvloed wordt.
El Nino
Vraag 4: Wetenschap:
Wat is Androfobie
a. angst voor mannen

b. angst voor pijn

c. angst voor het heelal
a. angst voor mannen (Grieks: aner – fobos)
Vraag 5: Film:
Korte filmvraag: onder welke naam is de Britse filmacteur Sir Charles Spencer beter bekend?
Charlie Chaplin
Vraag 6: Literatuur/strips: (fotokopie)
U krijgt een blad met daarop een aantal citaten uit een overbekend boek – Aan U om te achterhalen over welk boek het gaat.
Animal Farm


Vraag 7: Media:


We zoeken de naam van een radiopresentatrice die geboren werd op 19 januari 1952 te Brussel. Ze begon haar carrière in 1985 bij Radio 1 waar ze “Voor de Dag” en Van Kattekwaad tot erger” voor haar rekening nam. In 1992 stond ze mee aan de wieg van Radio Donna waar ze eerst “Foyer” en later “Vrouwetongen” presenteerde.

In 2006 stapte ze over naar de commerciële zender 4FM waar ze eerst “La vie en rose” presenteerde. Momenteel is ze elke werkdag tussen 17h00 en 19h00 te beluisteren met een actualiteitsprogramma.

Ze was ook jarenlang een vast panellid in het Swingpaleis op de VRT.
Leen Demaré


Vraag 8: Varia:
Hans Beck is dood. Misschien zegt de naam u niet veel, maar hij moest van de firma Georba Brandstätter in volle oliecrisis een nieuw plastieken speelgoedje ontwikkelen. Hij ontwikkelde poppetjes van elk 7,5cm groot, met bewegelijke armen en benen. Er zijn intussen zo’n 2,2 miljard van deze poppetjes geproduceerd en worden naar zo’n zeventig landen uitgevoerd. Van het speelgoedje dat we zoeken is in de loop der jaren een complete fantasiewereld gegroeid met politiebureaus, auto’s, treinen, boten en kastelen.

Graag de naam van dit speelgoed.


Playmobil
Vraag 9: Actualiteit:
Wat hebben Jeremiah, Jonah, Noah, Maliah, Isaiah, Nariah, McCai en Josiah gemeen?
Het is de achtling die de Amerikaanse Nadya Suliman op de wereld zette.
Vraag 10: Muziek:
Zanger van dit nummer?
John Hiatt
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina