Roadside Repairs, Bricolation routière, Strassenbanen reparationenDovnload 39 Kb.
Datum07.10.2016
Grootte39 Kb.
Roadside Repairs, Bricolation routière, Strassenbanen reparationen

of in het vlaams :OEIOEIOEIOEIOEI !!!

-------------------------------------------------------------------------------------

Vaak wordt ons gevraagd wat een goede Boxerrijder allemaal nodig heeft aan onderdelen en gereedschap om zich in geval van panne te kunnen behelpen.

We gaan in het volgende artikel proberen een overzicht te geven van mogelijke pannes , hoe ze aan te pakken en met welke onderdelen en gereedschap.
Je moet natuurlijk altijd een verschil maken tussen een panne dicht bij huis of in Zuid Spanje , In het eerste geval is er meestal wel iemand waar je beroep op kan doen maar in het tweede geval moet je vaak jezelf redden en ook je verlof , meestal gaan verzekeringen immers over op repatriëring .Bij dit laatste de opmerking ; informeer goed bij je verzekering of ze wel geldig is voor voertuigen ouder dan 10 jaar , vaak stellen zij daar een limiet op(met de bemerking dat de kosten van repatriëring hoger zijn dan de waarde van het voertuig ) zonder dit aan je mede te delen als je je verzekering afsluit.
Het eenvoudigste om na te gaan welke dingen er onderweg allemaal kunnen mislopen is om de motorfiets van voor naar achter af te lopen.
We beginnen bij het voorwiel :

-----------------------------------------


Voor je op verlof vertrekt , of bij een groot onderhoud , controleer je eerst of er geen speling op je wiellagers zit .Vraag iemand om je vork tegen zijn aanslag vast te houden en leg één hand bovenaan en één hand onderaan op je wiel , als je met je ene hand duwt en met je andere trekt (niet te hard) kan je voelen of er mogelijk spel is op de lagers .Doe dit trekken en duwen zachtjes , zo kan je beter de geringste speling voelen.

Controle lagerspeling


Bij spaakwielen controleren we of deze allemaal nog mooi gespannen staan .Hiervoor nemen we een schroevendraaier en laten het wiel rond draaien .Laat de schroevendraaier zoals de vroegere speelkaart bij je fiets tegen de spaken ratelen .Deze moeten allemaal hetzelfde klinken . Hoor je ergens een doffe toon dan heb je een te losse spaak en moet deze bijgesteld worden.

Controle spaakspanning


Bij spaakwielen moet je ook aan de nippels af en toe controleren of er geen scheuren te zien zijn,vervangen van een velg is dan nodig .
Het spreekt vanzelf dat je de bandenspanning regelmatig controleert en zeker voor een langere rit of voor een verlof .Soms is het moeilijk om onderweg met de luchtdrukinstallatie van een benzinestation je bandenspanning te controleren , een ventielverloopstuk is dan erg handig om in de gereedschapskit te hebben.(kan je aanschaffen via de club)

Ventielverloopstuk


Bekijk ook de profieldiepte en als je een reis van ettelijke duizenden kilometers voor de boeg hebt kan je best met nieuwe banden vertrekken .Slijtage van een profiel dat al niet zo nieuw meer was bij vertrek kan soms zeer snel gaan ,zeker met duo en extra bagage . .
Bij de banden met binnenband is het ook best om reservebinnen banden mee te nemen , je vindt altijd wel iemand die ze kan plaatsen maar vaak zijn de juiste banden nergens in stock.

Als je onderweg zelf een andere band steekt zorg dan dat de buitenband overal juist ligt ten opzichte van de velg,een aanduiding hiervoor zijn de binnenlijnen , te vinden op de band .


De lijn van de band loopt mooi evenwijdig met de velg


Het repareren van een platte band is vaak niet zo eenvoudig. Je hebt hierin twee systemen , met , of zonder binnenband.

Bij deze even de opmerking dat alle gietwielen bij een boxer , dus ook deze vanaf 1978 voorzien kunnen worden van tubeless banden (zonder binnenbanden ) .De reden dat de motoren uitgerust met deze wielen toch voorzien waren van binnenbanden was gewoon omdat de technologie van de tubeless banden toen niet op peil stond.

Het is dus eenvoudiger om een tubeless band te repareren maar je hebt daarvoor wel een reparatie set nodig,deze bestaat uit rubber proppen , perslucht busjes en een gereedschapje om de proppen aan te brengen.

Tubeless reparatieset


Voor de reparatie van een binnenband heb je op reis je reserveband bij en anders het setje plakgerief .Deze reparatie is hetzelfde als de reparatie van een fietsband met dat verschil dat het grootste probleem dat je gaat tegenkomen , het losmaken van de buitenband van de velg gaat zijn.

Voor de grote moer van de steekas heb je een sleutel van 22mm sleutelwijdte nodig,deze zijn vaak te groot om mee te nemen , zaag hem af op een lengte dat hij net in het gereedschapsbakje past en neem een stuk gasbuis van dezelfde lengte mee , zo kan je met die twee een sleutel met grote hefboom improviseren.


Sleutel SW22 en gasbuis


Buitenbanden van een motorfiets zijn voorzien van zeer harde zijkanten die met overdruk van de binnenband op de schouders van de velg geperst zijn . Je moet dus de band over zijn gans loopvlak en langs beide zijden van de velg krijgen . Het beste gereedschap dat je daarvoor hebt is je middenbok en best ook een tweede paar handen. Je kan door je motor te kantelen de band onder één van de uiteinden van de middenbok plaatsen en hem met het gewicht van je motor van de velg duwen.

Om hem verder los te maken heb je bandijzers nodig en best ook een velgbescherming.


Bandijzer en velgbeschermer


Het kantelen van de motorfiets is ook nodig om het achterwiel bij motoren met duovering te verwijderen .Als je eerst je wiel loszet en dan de motor kantelt kan je hrt wiel eruit halen,anders moet je heel het achterspatbord verwijderen of zorgen dat de motor met de middenbok op een hoger punt staat en je de ruimte hebt om het achterwiel te verwijderen.

Zorg wel altijd voor een goede stabiliteit van de motor.


Bij de motoren tot 1984 is er normaal een luchtpompje voorzien bij het achterframe. Controleer of dit pompje nog goed werkt , de ouderdom kan hierin vaak parten spelen .

Als je ondervindt dat het pompje niet meer werkt kan je tegenwoordig bij de fietshandel hoge druk pompjes kopen –zoals gebruikt bij de moderne racefietsen – die veel beter functioneren dan het oude systeem .

Hou er wel altijd rekening mee dat deze reparaties bedoeld zijn om tot bij het eerst volgende benzinestation te geraken aan een matige snelheid en daar de band goed op te blazen of de tubeless deftig te herstellen .

De Voorvork

------------------
Controleer voor je vertrek of er geen sporen van vettigheid zijn op de binnenbenen van je vork , bij de modellen met moffen kan je dit doen door de mof samen te knijpen en proberen te bewegen op het been. De rubbers moeten wat opstroppen als de beweging vlot gaat is er een lek .

rubber mof bewegen


Als je onderweg merkt dat je een lekkende vork hebt moet je opletten dat de vorkolie je remblokken niet bereikt , je kan hiervoor best een handdoek of T shirt opofferen en stukjes vod nabij het lek monteren(en ook vervangen als ze verzadigd zijn ) .Voor de reparatie ga je best naar een vakman.

stukjes vod aan de vorkpoot


De koplamp

--------------------

Doorheen de jaren is er weinig verschil in het gebruik van lampen geweest bij de verschillend modellen .Voor 1970 hebben we natuurlijk met 6 Volt te maken maar de laatste modellen R50,R60,R69S zijn ook al voorzien van 12Volt .De Lampjes gebruikt voor de koplamp verschillen hier wel van de latere modellen , het zijn gewone lampjes , daar waar vanaf de /6 reeks , H4 lampen worden gebruikt .Bij een frequent gebruik van een /5 loont het de moeite de optiek te vervangen door een H4 optiek , deze lampen zijn makkelijker te vinden en hebben ook meer lichtopbrengst .

Lampenset


Bij de modellen tot 1984 vinden we twee zekeringen in de koplamp , het zijn zekeringen van het steentjes model .Je kunt er daar best een paar van aanschaffen , want die zijn langzaam aan het verdwijnen uit de handel .Als je een kapotte zekering vervangt test dan eerst alle elektriciteit op een goede werking .Springt de zekering opnieuw ga dan eerst op zoek naar de kortsluiting die dit veroorzaakt .Soms werken bepaalde stukken van de elektriciteit niet en zijn de zekeringen toch nog heel. Voordat je de ganse kabelboom uit elkaar haalt vervang dan toch eerst maar de zekeringen , deze durven oxideren naar verloop van tijd , ze lijken nog goed maar geven niet meer door .

Zekeringen in de koplamp

Bij de modellen na 1984 vindt je de zekeringdoos (met nog altijd steentjes) ter hoogte van het zadel onder de hoofdframe buis .Bij modellen van einde jaren tachtig/begin negentig aan de linker zijkant onder het zadel .Hier zijn er wel modernere zekeringen gebruikt .

Zekeringdoos aan framebuis


Voor meer info over het elektrisch gebeuren en alle mogelijke storingen kan je het artikel op onze site hierover best eens doornemen. Hierin maken we melding van de pannes veroorzaakt door een kapotte rotor ,startrelais , ontsteking enz. .Print het af en neem het mee , samen met je werkboek .

Wat je zeker moet meenemen is een reserve lampenset en zekeringen .Je kan je zekeringen gerust met kleefband ergens aan het frame of op het achterspatbord bevestigen .Een lampenset kan je in elke autoshop of bij de club aanschaffen.

Langzaamaan zijn de lampen die wij gebruiken in onze boxers aan het verdwijnen uit het straatbeeld; Ga er dus niet van uit dat je ze nog in elk tankstation op je weg kan terugvinden.
Een laatste opmerking rond de koplamp , bij de 5/en /6 modellen was de lampring niet heel vast gemonteerd op het lamphuis .Bij de /7 reeks was dit wel het geval door een schroef met knel band.

Lampring/6 Lampring /6Schrijver dezes is er zo ooit in geslaagd over zijn eigen optiek te rijden .Het beste kan je de lamring bevestigen met een ijzerdraad of colsonband , eventueel ook met kleefband al oogt dat minder mooi.


Ijzerdraad colsonband kleefband

Het Balhoofd

---------------------

Het volgende onderdeel dat we tegen komen op onze motorfiets is het balhoofd , dit moet je controleren of laten controleren voor je vertrek ! Het mag niet te los of te vast staan en zeker geen dode punten hebben , laat het anders tijdig vervangen , nieuw geplaatste balhoofdlagers moeten na een tijd rijden(een paar honderd kilometer) even nagetrokken worden en dat gebeurdt best voor een lange reis .

Het Frame

---------------------

Aan het frame kan weinig of niets gebeuren , controleer de ophanging van de claxons waarvan vaak door vibratie één of meerdere trilplaatjes , waarmee ze zijn opgehangen durven scheuren en ga even na of er nergens bouten zijn los getrild of verdwenen . Steek in je gereedschapsbakje ook enkele reserveboutjes en moeren van M6 en M8 . In het slechtste geval kan je ergens een bout van de motorfiets nemen en hem voor iets anders gebruiken , bijvoorbeeld een boutje van het achterspatbord voor de kuipophanging .
De Tank

----------------

Bij de /7 zien we de platte verzonken benzinedop op de tank .Deze durft ons al een voor problemen stellen door plots niet meer te willen opengaan (op slot of niet op slot maakt niet uit, hij gaat niet meer open).De reden hiervoor is dat de vergrendeling die de binnendop met schroefdraad doet meedraaien met de zwarte buitendop gemaakt is uit plastic , en dat dit het wel eens durft begeven .

Nu is het natuurlijk lastig als je ergens in Spanje staat en je niet meer kan tanken.

Je zal op zoek moeten gaan naar een boormachine en een spijker , boor een gaatje net boven het BMW embleem op de dop of voor de latere modellen zonder embleem , een tweetal centimeter van het centrale slot weg en sla daarna de spijker in de dop waardoor je de bovenzijde terug met de onderzijde verbind en hem opnieuw kan openen .Als er niets in de buurt is om deze reparatie te doen kan je altijd de tank van de motor nemen en via de benzineslang en met geopend kraantje benzine in de tank laten lopen .Improviseer een trechtertje met een stuk karton of plastic .

Boor hier een gat


Ga voor je vertrek ook even na of er geen lekken in de tank zijn of ter hoogte van de kraantjes (maak ze proper , ze mogen geen enkele bruine uitslag krijgen na reiniging , dit wijst op een lek ) .De kranen gebruikt tot in de jaren tachtig met de aansluittule naar beneden hebben een filtertje dat af en toe moet gereinigd worden .De latere kranen hebben een filtertje in de tank ;het heeft -als de originele filters goed onderhouden worden- dus weinig zin om nog een extra filtertje tussen de benzineleiding te monteren .

Proper en vuil kraantje.


Filters op de kranen

Controleer de benzinedarm op zwellingen en scheurtjes en vervang bij twijfel .
Bij de /7 reeks wordt de ontluchting van de tank verzorgd door een op de rand van de dop uitkomende overloop , ga hier eens met een ijzerdraad door om hem te reinigen.

Ontluchting/7 tank


Als je benzinetank geen ontluchting krijgt dan trekt ze vacuüm waardoor er geen benzine meer naar je carburator toe kan stromen .Waar dit bij de /7 door een verstopte ontluchting kan gebeuren kan dit bij de /5en /6 (en bij oudere motoren) die hun ontluchting via de benzinedop zelf krijgen , soms gebeuren door montage van een kaarthouder of tanktas die de lucht toevoer blokkeert .Een typisch verschijnsel is dan dat je een aantal km vlot rijdt en dan langzaamaan stilvalt en hij niet meer start , na een tijdje gaat dit terug , maar doet het verschijnsel zich na even rijden opnieuw voor .

Lees ook ons sterke verhaal De TANK tas .


Het Motorblok

--------------------

Buiten problemen rond de ontsteking en verlopen klepspeling zijn er weinig reparaties die een goed onderhouden blok zal nodig hebben .Doet er zich toch een euvel voor dan is dat meestal van die aard dat het niet langs de weg kan opgelost worden.

Bij de meeste van onze boxers is er door hun al wat oudere motorconstructie onvermijdelijk olieverbruik . Om onderweg wat makkelijk te kunnen bijvullen neem je best een slang (wij gebruiken door de flexibele leiding van een trechter voor ) mee .

Problemen met de ontsteking kan je nalezen in het artikel rond elektriciteit .
De Carburatoren

-----------------------------

Uiteraard vertrek je met goed afgestelde en propere carburators .Merk je echter dat je op een bepaald moment niet meer boven de 4000 toeren geraakt , dan is er een membraam gescheurd en dient dit vervangen te worden .

Voor je vertrekt kan je de schroeven op de kop van de carburator losmaken en vervangen door nieuwe , deze schroeven kunnen zich in de loop der jaren zo verankerd hebben dat ze zonder slagschroevendraaier niet meer los te krijgen zijn .


De schroeven van het carburatordeksel


Als reserve membraam neem je best een imitatie mee , die kosten niet zoveel als een originele en werken redelijk je kan het membraam dan achteraf vervangen door een origineel .Hou er bij de montage van het membraam rekening mee dat je de lipjes goed in de vooriene uitsparingen op de carburator monteert .

Het membraam


BMW carburatoren kunnen ook op de meest onmogelijke momenten beginnen lekken , meestal is de oorzaak een vuiltje of een pelletje opgedroogde benzine op de vlotternaald .

Verwijder de vlotterkamer en hou de vlotter zachtjes naar boven , zodat de naald afsluit .

Open de benzinekraan en beweeg de vlotter een aantal keren zacht naar boven en beneden zodat de benzine het vuil kan wegspoelen .
De Versnellingsbak

---------------------------

Ook bij de versnellingsbak zijn er weinig reparaties die zo maar kunnen uitgevoerd worden.

Voor de modellen vanaf 78 tot midden jaren tachtig was er een indirect schakelsysteem met een asje van 5mm.


schakelasje 5mm


Je kan dit beter vervangen door het latere type met verstelbare stang ;Hiertoe dien je alleen een gaatje van 6mm te boren in de schakelpedaal en in de schakelsleutel op de versnellingsbak .Dit is natuurlijk een verbetering die je thuis uitvoert niet onderweg

verstelbare stang


Als de schakelpedaal teveel speling vertoond kan je deze ook best vervangen samen met de bout waarmee hij gemonteerd is .Gebruik hiervoor een schakelpedaal van de latere reeksen al voorzien van een 6mm gat ,deze kost vreemd genoeg maar een vierde van de prijs van het pedaal daarvoor.
Als je om één of andere reden de cardanas hebt losgemaakt van de versnellingsbak , zorg dan dat je de boutje terug vastzet met gebruik van bouten borgingsmiddel .Losgekomen boutjes zijn niet zo leuk onderweg en kunnen nogal wat schade veroorzaken .
Vanaf 1974 tot 1981 zijn de vijfgang versnellingsbakken voorzien van een systeem met drukzuiger en naaldlager voor de koppelingsbediening .Een groot nadeel hiervan is dat deze gesmeerd wordt door spatsmering maar dat deze vorm van smering niet plaatsgrijpt bij vervuilde versnellingsbakken .Een vervuiling veroorzaakt door slechte olie , slijtage van onderdelen en ook vaak door het zo door veel mensen geliefde toevoegmiddel op basis van grafiet.

Wij hebben zelf een drukzuiger systeem ontworpen dat hieraan niet onderhevig is en dat je makkelijk kan monteren .


Verbeterde drukzuiger


Zo hebben we de motorfiets van voor naar achter bekeken en hopelijk alles behandeld wat er aan reparaties mogelijk is, als je uit eigen ervaring nog zaken wil toevoegen laat het ons dan weten .

Hieronder staat een overzicht van de zaken die je onderweg kan nodig hebben .


Mee te nemen zaken.

----------------------------

- goed werkboek


- ons artikel over elektriciteit en dat over carburatoren .
- ijzerdraad
- isolatietape
-een metertje elektriciteitsdraad
-een testlampje

- colsonbandjes


- onze reiskit (alleen voor clubleden en met 150euro waarborg en tijdig reserveren ) , deze bevat reservekabels,bougies,bougiekabel , reparatiekit voor elektronische ontsteking enz.
- een aantal M6 en M8 boutjes met moeren en in diverse lengtes van 20mm tot 50mm .
- een paar goede vodden
- reserve binnenbanden (als je niet tubeless rijdt) en reparatiekit
- een luchtpompje
- set reservelampjes en zekeringen.
- bandijzers
- inbussleutelset


- schroevendraaierset met bits

-steek ringsleutels 2x SW10

2xSW13

2xSW17


1xSW19

1xSW22


Stuk gasbuis
-een goede puntgriptang


-een combinatietang


-reparatieset kabels (te koop bij Hein Gericke of bij de Club )


-een bougiesleutel en reserve bougie
-bougiekabel met kap
-contactpunten en condensator .
-een litertje motorolie
-een reserve membraam
-zakflesje cognac en een warme deken

Voorspoedige reis gewenstGreet,Cathy,Steff,Eric&Claude
Met dank aan Roel van Dael voor het verbeteren van de dt fouten en het censureren van de inhoud .
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina