Shebop: Uitgebreide biografieDovnload 8.51 Kb.
Datum08.10.2016
Grootte8.51 Kb.
Shebop: Uitgebreide biografie
Shebop: Funky jazz met smaak en schwung, een geschoold sextet met groove, humor en ontroering, gegroepeerd om de wonderbaarlijke en bluesy stem van neerlands roodharigste zangtalent: Linda Westera.
SHEBOP's reikwijdte binnen de jazz is verbazend groot, van liedjes uit de vroege jaren 30 tot de hipste tunes van vandaag. Alle stukken - waaronder ook eigen werk - zijn strak en met veel respect gearrangeerd door de vindingrijke meesterhand van trombonist Hein-Jan van Vilsteren. Bij tijd en wijle lijkt hij zelfs een big-band sound te kunnen toveren uit slechts een koppel blazers. Daarnaast arrangeert ook saxofonist Harmen Jan Teule zeer verdienstelijk voor Shebop.
Shebop bestaat uit zes gedreven muzikanten die elkaar in het najaar van 1996 hebben ontmoet op het Zwolse conservatorium. Begonnen als een soort proeftuin voor muzikale experimenten heeft SHEBOP al snel een eigen geluid ontwikkeld. Dit is voor een belangrijk deel te danken aan de arrangementen van trombonist/arrangeur Hein Jan van Vilsteren. Onder zijn muzikale leiding heeft SHEBOP gestaag gewerkt aan een immer uitdijend aantal arrangementen van hoge kwaliteit. De samenstelling van het sextet – zangeres met ritmesectie en twee blazers – geeft vele onverwachte mogelijkheden, zoals is te beluisteren op de opnames van SHEBOP tot nu toe. Op de meest recente schijf " I am Here" uit 2006 komt dit bijzonder goed uit de verf.
De drie CD’s die Shebop tot nu toe heeft opgenomen zijn alle nog te bestellen via de website www.shebop.nl
Beknopte geschiedenis van Shebop
Na een bescheiden start in verschillende kroegen in Zwolle en Kampen volgde al snel een concert ter gelegenheid van de opening van het nieuwe theaterseizoen van de Stadsgehoorzaal in Kampen. De kwaliteit die Shebop bracht sprong duidelijk in het oog.
In 1999 werden de eerste opnames gemaakt in Studio Giekerk (Friesland), een korte CD met vijf tracks, drie bewerkingen van standards en twee originele composities van zangeres Linda Westera. Deze opnames werd opgestuurd voor deelname aan een voorloper van de Dutch Jazz Competition, toen nog Het Nederlands Jazzconcours geheten. Tijdens de finale in Leeuwarden kwam SHEBOP als winnaar uit de bus en nam de VPRO-prijs mee naar huis. Een klein aantal optredens in grotere zalen volgde, zoals het Doelencafé in Rotterdam, en Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven.
Een landelijke doorbraak bleef vooralsnog uit, maar SHEBOP ging stug door met waar ze goed in was geworden, namelijk mooie arrangementen en interessante composities vertolken. Dit bleef niet onopgemerkt, getuige de gestage reeks concerten voor jazzclubs in de wijde omgeving van Zwolle. Zo heeft bijvoorbeeld het Rabo Jazzfestival in Heerde Shebop al verschillende malen op prime-time geprogrammeerd, en ook op het Keistad Jazzfestival in Amersfoort gaf SHEBOP al eens acte de présence. Daarnaast wisten ook opdrachtgevers als de Kamer van Koophandel en diverse andere ondernemers uit de regio de kwaliteiten van SHEBOP hoog te waarderen.
In de periode van april 2000 t/m januari 2001 heeft SHEBOP in een langlopend project samengewerkt met jazz-nestor Jerry van Rooyen. Hij is onder meer bekend geworden als leider/arrangeur van het Metropole-orkest en de WDR-Bigband, en heeft met vrijwel alle grote internationaal bekende jazzmusici gewerkt. Recente projecten waren onder meer opnames van het Metropole-orkest met zijn broer Ack van Rooyen op bugel, en opnames met “The Dutch Jazz Orchestra”. Samen met Van Rooyen heeft SHEBOP de CD "Shebop Moves" opgenomen, wederom in Studio Giekerk, en in eigen beheer uitgebracht. De CD bestaat uit originele composities van zangeres Linda Westera en trombonist/arrangeur Hein Jan van Vilsteren, en bewerkingen van (jazz-)standards. De sfeer van “Shebop Moves” is zeer afwisselend, van dansbaar tot ingetogen en van Latijns-Amerikaanse klanken tot funky grooves. De feestelijke presentatie van deze CD vond plaats in Kampen op 28 januari 2001 in een afgeladen Stadsgehoorzaal in aanwezigheid van Jerry van Rooyen.
Drie jaar later heeft SHEBOP een periode samengewerkt met pianist/arrangeur Henk Meutgeert. In de jaren tachtig was Meutgeert de vaste pianist bij AVRO-Big Band “The Skymasters”. In die periode speelde hij met grootheden als Johnny Griffin, Dizzy Gillespie en Mel Tormé. Momenteel is hij muzikaal leider van “The Jazzorchestra of the Concertgebouw” te Amsterdam. Daar leidde Meutgeert tot nu toe een indrukwekkende reeks concerten met internationale sterren, van Toots Thielemans tot Deborah Brown, van Madeline Bell tot The Four Freshmen.

De samenwerking van SHEBOP met Henk Meutgeert heeft geresulteerd in een gedenkwaardig optreden met twee vleugels op het podium. Meutgeert heeft voor die gelegenheid ook een aantal arrangementen gemaakt voor SHEBOP. Met name de piano-battle Tussen Meutgeert en Patrick Holleeder (oud-leerling van Meutgeert!) in de bebopklassieker “Donna Lee” staat nog vers in het geheugen. Sindsdien zitten er scheuren in de Stadsgehoorzaal…


In de loop van 2006 heeft Shebop de CD "Iam Here" opgenomen in de vermaarde "Studio 44" van Max Bolleman. De CD is een staalkaart van waar Shebop toe in staat is. Een dromerige ballad, een knallend Rhythm & Blues stuk, medium swing, Afro-Cubaans, er is van alles te beleven op "I am Here".
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina