Spreekbeurt FloraHolland Hoe komen de bloemen bij jou thuis?Dovnload 76.13 Kb.
Datum23.07.2016
Grootte76.13 Kb.


Spreekbeurt FloraHolland
Hoe komen de bloemen bij jou thuis?
Bloemen en planten zijn in alle uithoeken van Europa, zelfs van de wereld, te koop. Maar hoe komen de bloemen en planten daar terecht? De bloemen en planten gaan langs verschillende schakels, voordat het product in een vaas staat bij jou thuis.

Kweker


Bij de kweker begint het hele proces van tuin naar vaas. Een kweker heeft een bedrijf waar hij bloemen of planten teelt. Zodra de producten voldoende zijn gegroeid om te verkopen, worden ze geoogst/geplukt en verpakt voor de verkoop. Bloemen worden bijvoorbeeld in emmers met water gezet. Planten gaan in potjes in een plastic bak. Vervolgens worden de producten op speciale veilingkarren geplaatst. De veilingkarren zijn stapelwagens of Deense containers. Dan zijn de producten klaar om naar de veiling te gaan.

Vervoer


De kweker heeft de bloemen of planten geoogst en verpakt, nu zijn ze klaar om naar de veiling te gaan. Maar hoe komen de bloemen en planten bij de veiling terecht? Elke dag worden er duizenden veilingkarren vervoerd met verschillende bloemen en planten. Als een kweker dicht bij de veiling woont, doet hij dit vaak zelf met zijn eigen (vracht)auto. Ook rijden er speciale vrachtwagens rond in Nederland, die de bloemen en planten bij de kwekers komen ophalen en naar de veiling brengen. De vrachtwagens zijn gekoeld, zodat de bloemen en planten langer vers blijven.

Ook komen er bloemen en planten uit het buitenland. Deze komen voornamelijk per vliegtuig of vrachtwagen naar de veiling. Er zijn nog andere manieren van vervoeren, namelijk via transport over zee en via de trein. Over zeetransport en trein wordt later meer uitgelegd.


Koelcel

Als de bloemen en planten bij de veiling zijn aangekomen, waar worden dan de producten opgeslagen? De veiling heeft daarvoor grote hallen waar het koud is, namelijk de koelcellen. In deze koelcellen is het maar ongeveer vijf tot acht graden Celsius, net als de koelkast bij jou thuis. Als een bloem het koud heeft, gaat de bloem namelijk ‘slapen’. Hierdoor blijft de bloem mooi dicht, zodat je hem langer kan bewaren. Planten worden niet koel bewaard, die worden in een gewone hal in de veiling gezet.

FloraHolland heeft in Naaldwijk de grootste koelcel ter wereld. De koelcel is 43.000 vierkante meter groot, dat is ongeveer gelijk aan 6 voetbalvelden.
Keurmeester

Voordat de producten voor de klok komen, wordt de kwaliteit van de bloemen en planten gekeurd. Het keuren wordt op de veiling door een keurmeester gedaan. De keurmeester keurt de bloemen en planten op versheid en rijpheid, beschadigingen, hoeveel er in een bos zitten en of er geen ongedierte in zit. Afgekeurde producten worden niet verkocht.

Het keuren is heel belangrijk, want dan weten de kopers dat ze een goed product krijgen. Na het keuren zijn de bloemen en planten klaar voor de verkoop.

Er zijn vier kwaliteiten waar een product aan kan voldoen. Als een product heel mooi is, is het A1 kwaliteit, daarnaast is er nog A2, B1 en B2 kwaliteit.Klok

Elke dag, vanaf zes uur ’s ochtends, komen er meer dan duizend kopers naar de verschillende vestigingen van de veiling. De kopers komen bloemen en planten kopen op één van 38 veilingklokken van FloraHolland. Over de klokken wordt later meer uitgelegd.


Distributie/verdeling

Nadat de producten zijn verkocht aan de verschillende kopers, gaan de bloemen en planten naar een grote hal, de distributiehal. De veilingkarren worden door de veiling vervoerd met elektrotrekkers. Deze wagentjes lopen op elektriciteit, zodat de medewerkers van de veiling geen last hebben van uitlaatgassen. En de bloemen en planten dus ook niet!

De distributiemedewerkers, ook wel de verdelers genoemd, zorgen ervoor dat de juiste producten zo snel mogelijk bij de juiste koper komen.

De koper kan een exporteur zijn, die bloemen en planten verkoopt aan buitenlandse bedrijven, of een groothandelaar, die aan Nederlandse bedrijven verkoopt.


Koper

Als de bloemen en planten bij de kopers zijn terechtgekomen, is hun eindbestemming weer wat dichterbij, namelijk de vaas of bloempot bij jou thuis. Een aantal kopers huurt een ruimte in het veilinggebouw waar ze de bloemen of planten bewerken tot bijvoorbeeld een mooi boeket. Andere kopers laden hun ingekochte producten in hun (vracht)auto en rijden naar hun eigen winkel.

De meeste bloemen en planten die gekocht zijn bij FloraHolland, blijven niet in Nederland. Deze producten gaan per vrachtwagen, vliegtuig, trein of zeetransport naar het buitenland. De belangrijkste bestemmingen zijn Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en België.
Consument

Nog diezelfde middag komt een deel van de bloemen en planten aan in de winkels, tuincentra en bouwmarkten. Voor bestemmingen in het buitenland is er soms meer tijd nodig. De winkel is de laatste schakel voordat de producten in de handen van de consumenten belanden. En zo gaat het elke dag opnieuw, jaar in jaar uit……Wat is veilen?
Een koper kan op twee manieren bloemen en planten veilen: via de klok of via het Bemiddelingsbureau van FloraHolland, FloraHolland Connect. Hierover wordt verder in de tekst meer uitgelegd. Als je iets in de winkel koopt, bijvoorbeeld een blikje cola, heeft dat een vaste prijs. De prijs staat op het prijskaartje beschreven. Wanneer je producten gaat veilen, weet niemand van tevoren hoeveel je ervoor moet betalen. Raar? Welnee, het is juist een heel slim systeem. Kijk maar naar dit voorbeeld:

Je hebt dorst en gaat naar de supermarkt om een blikje cola te kopen. Ineens zegt de baas van de supermarkt: “Ik ga alle boodschappen vanaf nu veilen”. “Dat is best, maar ik wil een blikje cola kopen”, zeg jij dan. “Dat kan”, zegt de baas van de supermarkt. “Hoeveel geld wil je daar voor geven?” Jij weet, dat je altijd 50 eurocent moet betalen voor een blikje cola en je zegt: ”Ik heb 50 eurocent bij me, en daarvoor wil ik dat blikje kopen”. “Dat is goed”, zegt de baas. “Voor 50 eurocent wil ik dat blikje wel aan jou verkopen.”

Maar dan komt je buurman de supermarkt binnen lopen en hij heeft ook dorst. Je buurman wil ook een blikje cola kopen. Het probleem is alleen dat er maar één blikje cola is. “Ik betaal één euro voor dat blikje”, zegt de buurman tegen de baas van de supermarkt. “Ik heb namelijk ontzettende dorst en ik wil graag dat blikje hebben.” Wat denk je dat de baas van de supermarkt doet? Hij verkoopt dat blikje natuurlijk aan je buurman! Ook vindt de baas van de supermarkt jou wel aardig en had ook een blikje aan jou willen geven. Toch zal hij kiezen voor je buurman, omdat hij meer geld voor het blikje cola wilt betalen.

Andersom werkt het natuurlijk ook. Als jij en je buurman allebei een blikje cola willen en er staan genoeg blikjes in de supermarkt, dan hoef je geen hoge prijs te bieden. Dat is wat we ‘marktwerking’ noemen.

De vraag (hoeveel mensen hebben dorst) en het aanbod (hoeveel blikjes heeft de baas van de supermarkt) bepalen de prijs.

Met het veilen van bloemen gaat het net zo. Niemand weet hoeveel een bos bloemen kost. Iedereen, die bloemen wil kopen, kan zeggen hoeveel hij ervoor wil betalen. Alleen wanneer jij de beste prijs voor de bloemen biedt, mag je ze kopen.Hoe werkt de klok?
Het veilen van de bloemen en planten gebeurt in een afmijnzaal. Het woord afmijnzaal komt van vroeger, de kopers gingen roepen als zij een product wilden kopen, en zij riepen het woord ‘mijn’. Een afmijnzaal is een ruimte waar de kopers zitten en waar de veilingklokken van FloraHolland te zien zijn. In een afmijnzaal zitten honderden kopers die elke werkdag vanaf zes uur ’s ochtends producten inkopen.

Op elke klok worden andere producten verkocht. Op klok 1 worden bijvoorbeeld rozen verkocht, op klok 2 chrysanten, op klok 3 planten, enzovoorts. Het veilen gaat net zolang door totdat alle bloemen en planten voor die dag zijn verkocht. Op de vestigingen van FloraHolland draaien dagelijks 38 veilingklokken. Goed voor meer dan 110.000 veilingtransacties per dag, het gaat hier om ruim 9 miljard snijbloemen en ruim een half miljard planten per jaar.


Veilingklok

De veilingklok is in 1902 in Nederland uitgevonden. De veilingklok ziet er uit als een gewone klok. Langs de buitenste rand staan cijfers, van 0 tot 99. De klok heeft tegenwoordig geen wijzer meer, maar wordt geprojecteerd op grote schermen aan de muur. De informatie over de aangeboden producten is te lezen op de klok. Het gaat hier om het aantal, de soort, de kleur, de naam van de kweker, enzovoorts. In een paar uur tijd verkoopt de veiling miljoenen bloemen en planten. Elke dag opnieuw.

Bij elke klok hoort een veilmeester. Deze medewerker van de veiling weet alles over de bloemen en planten die voor de klok komen. Tijdens het veilen vertelt hij de kopers wat voor producten het zijn, van welke kweker ze komen en wat de kwaliteit is.Van elke partij die voor de klok komt, pakt een andere medewerker van FloraHolland, de opsteker genaamd, een bos bloemen of een plant van de stapelwagen om aan de kopers te laten zien. Dit is niet het geval bij beeldveilen, want hier komen de producten niet meer fysiek voor de klok langs. Over beeldveilen lees je straks meer. De koper drukt op de knop als hij de producten wilt kopen. Hij geeft via de koptelefoon door aan de veilingmeester hoeveel hij er wilt kopen. De klokken staan in verbinding met een computer. De computer houdt bij welke koper welke producten heeft gekocht en voor hoeveel geld.
Veilen bij afslag

Veilen kan op twee manieren worden gedaan, namelijk ‘bij opbod’ en ‘bij afslag’. Bij opbod wordt er met een lage prijs begonnen. De koper moet steeds meer geld bieden voor het product. Als niemand meer geld wil bieden, dan is het product verkocht aan de persoon die als laatste heeft geboden. Deze manier van veilen wordt vaak gebruikt bij veilinghuizen waar waardevolle spullen worden geveild zoals schilderijen.

Bij FloraHolland wordt er ‘bij afslag’ geveild. Hier begin je juist andersom, namelijk met een hoge prijs. De prijs op de klok wordt steeds lager en de koper die als eerste aangeeft de partij te willen kopen, krijgt de bloemen of planten.
Als er bij de veiling een nieuwe partij voor de klok komt, bepaalt de veilmeester de beginprijs van de bloemen en planten. Daarna gaat razendsnel steeds het lampje van een lager getal branden. De prijs van de bloemen en planten wordt dus steeds lager. Wanneer een koper op de knop drukt, stopt het lampje. Het cijfer waar het lampje bij stopt, dat is de prijs van de partij producten die de koper heeft gekocht. De prijs is altijd per stuk, dus per steel (bij snijbloemen) of per plant.

Inkopen op de klok is een moeilijk vak. De koper die het eerst op de knop drukt, heeft de producten gekocht. Wanneer je te vroeg drukt, dan betaal je een te hoge prijs. Maar, ben je te laat, dan gaat een andere koper er vandoor met de bloemen of planten die je wilde.
Beeldveilen

Op de vestigingen van FloraHolland wordt tegenwoordig veel gebruikt gemaakt van beeldveilen. Bij beeldveilen geven de geprojecteerde klokken bij snijbloemen en planten volledige informatie. De informatie bevat de kleur, de soort, foto van het product, logo van de kweker, enzovoorts.

De informatie op de klokken is zo betrouwbaar en volledig, dat de bloemen en planten niet meer fysiek voor de klok komen. Een groot voordeel aan beeldveilen is dat de bloemen en planten na verkoop gelijk uit de koelcellen naar de klant wordt gebracht.

Kopen op afstand (KOA)

De informatie is tegenwoordig zo volledig dat de kopers niet meer naar de veiling hoeven te komen om producten te kopen. De kopers kunnen via hun eigen computer de klok volgen wat de klok in de afmijnzaal doet. Deze manier van kopen heet Kopen op Afstand (KOA). Een groot voordeel is dat de koper op meerdere veilingen tegelijk kan kopen. KOA kan overal in de wereld worden toepast, zelfs als je in Rusland bent kun je producten in Nederland kopen, gewoon vanuit je bureaustoel.Prijzen

Voor de kweker is het weer elke dag spannend voor welke prijs zijn producten worden verkocht.

De prijs kan iedere dag weer anders zijn. Als er veel vraag is naar bloemen en planten, dan is de prijs hoog. Rondom Valentijnsdag, zijn bijvoorbeeld de rode rozen erg gewild bij de kopers. Hierdoor kunnen de prijzen sterk stijgen.

Maar als er heel veel aanbod is van bloemen en planten kan de prijs weer lager uitvallen.

Bijvoorbeeld wanneer het al dagen mooi weer is, dan komen de bloemen en planten extra snel tot bloei. De kweker heeft dan veel bloemen en planten ‘die rijp zijn’ om verkocht te worden.. Hierdoor is er veel meer keus aan bloemen op de veiling, waardoor de koper minder hoge prijzen zal bieden dan normaal.

In het voorjaar is het altijd het drukst bij FloraHolland. Vooral rond de feestdagen, zoals Valentijnsdag en Moederdag, worden veel bloemen verkocht. Ook plantjes voor in de tuin verkopen in het voorjaar goed.
Wat gebeurt er na het veilen?
Na het kopen van de bloemen en planten in de afmijnzaal, worden de producten naar de kopers gebracht. De producten worden door de medewerkers van FloraHolland, de verdelers, naar de distributiehal gebracht.

Elke koper heeft een eigen nummer, het nummer is ook geplakt op de stapelwagen. Zo weten de verdelers welke bloemen en planten naar welke kopers moeten.

Sommige kopers hebben een eigen ruimte op het veilingterrein, dit wordt een box genoemd. De verdelers bezorgen de bloemen en planten in de box. Andere kopers komen zelf met hun auto met aanhanger of vrachtwagen naar de veiling. Hier laden zij hun ingekochte producten zelf in.
Binnen een dag de hele wereld over

Alle bloemen en planten die bij FloraHolland worden gekocht, ongeveer tachtig procent, gaan naar het buitenland. De belangrijkste landen waarnaar wordt geëxporteerd zijn Duitsland, Engeland, België en Frankrijk. In opkomst zijn de voormalige Oostbloklanden, denk hierbij aan Tsjechië en Polen.

In Europa worden de bloemen en planten vooral per vrachtwagen vervoerd. Voor bestemmingen buiten Europa worden de bloemen bijvoorbeeld via Schiphol per vliegtuig vervoerd. Binnen een dag zijn de bloemen en planten over de hele wereld te koop in de winkel.
Een andere manier van vervoeren is zeetransport. De bloemen en planten worden opgeslagen in grote zeecontainers. Ze worden met grote schepen vervoerd over de hele wereld. Deze manier van vervoeren komt steeds meer voor.

Een ander transport is de trein. Tegenwoordig kunnen bloemen en planten ook met de trein vervoerd worden. De producten worden in gekoelde containers vervoerd.


Schoonmaken

Nadat alle gekochte bloemen en planten zijn afgeleverd bij de kopers, zijn de veilinghallen weer leeg. Alles wordt dan schoongemaakt. Niet alleen de afmijnzalen en de hallen, maar ook de stapelwagens worden schoongemaakt. Op de veiling er is ook een speciale wasserij om de bloemenemmers en kratten een wasbeurt te geven. De bloemenemmers moeten natuurlijk goed schoon zijn als er weer nieuwe verse bloemen van de kwekers in gaan.

De veilinghallen blijven na het veilen, distribueren(verdelen) en schoonmaken niet ongebruikt. In de middag en avond komen er namelijk weer kwekers naar de veiling die daar hun producten komen neerzetten. Deze producten worden de volgende ochtend weer vroeg geveild.

Wat is bemiddeling?

FloraHolland Connect


De meeste veilingen waren echte snijbloemenveilingen. Planten zijn heel lang niet erg belangrijk geweest. Er werden wel pot- en perkplanten verkocht via de klok, maar dit was maar 4 procent van de totale aanvoer. Er waren wel genoeg kwekers die potplanten kweekten, maar die werden meestal niet via de veiling verkocht. Dat deden de kwekers zelf.
In 1972 hebben de veilingen het Bemiddelingsbureau bedacht. De veiling is toen planten gaan verkopen op een nieuwe manier, niet meer via de klok. De veiling ging ‘bemiddelen’ tussen kopers en kwekers van planten, op die manier konden zij de handel die voorheen buiten de veiling omging toch naar de veiling halen. Dat gebeurde door kopers te vragen welke planten ze wilden hebben en er dan een kweker bij te zoeken. Vandaar de naam Bemiddelingsbureau. Eerst ging dat met één veilingmedewerker met een telefoon. Nu zijn er ongeveer 160 mensen bij het Bemiddelingsbureau aan het werk. Er worden nu veel planten, tegenwoordig ook bloemen, verkocht via het Bemiddelingsbureau, het zorgt wel voor ruim 25 procent van de veilingomzet. Nu heet het Bemiddelingsbureau, FloraHolland Connect.

Tegenwoordig zitten op alle veilingen van FloraHolland een bemiddelingsbureau. Zelfs op de vestiging Boskoop is FloraHolland connect te vinden. Daar wordt speciaal boomkwekerijproducten verkocht.


Hoe werkt Bemiddeling?

Een koper kan op twee manieren bloemen en planten veilen: via de klok of via het Bemiddelingsbureau van FloraHolland, FloraHolland Connect.

Het is een soort kantoor van de veiling waar je bloemen en planten kunt bestellen. Een koper geeft door welk product hij zoekt, hoeveel en wanneer hij de producten geleverd wilt hebben. Hij geeft hier ook gelijk de prijs aan wat hij ervoor wil betalen. FloraHolland Connect zoekt dan een kweker die de producten wil leveren voor de afgesproken prijs. Een voordeel is dat de koper voor een bepaalde tijd die producten krijgt en de kweker weet hoeveel hij daarvoor krijgt.

Een goed voorbeeld is Albert Heijn. Albert Heijn besteld in november bij FloraHolland Connect dat zij in maart 2000 viooltjes nodig hebben. De kweker weet dat hij 2000 viooltjes moet leveren aan Albert Heijn. En Albert Heijn weet hoeveel ervoor betaald moet worden.


Als de koper via FloraHolland Connect koopt, ziet hij vaak de producten niet van tevoren. Dat is niet erg, want de koper, de veiling en de kweker hebben vaste afspraken gemaakt voor de omschrijving van de producten. De omschrijving bevat de naam van het product, de kleur, de grootte van de pot, de hoogte, enzovoorts.

Ook kennen de kopers en kwekers elkaar, de koper weet wat de kweker voor producten kweekt.

Daarnaast kan de koper naar de veiling komen om het product te bekijken. FloraHolland heeft namelijk een monsterkas. Dit is een kas waar kwekers voorbeelden van hun bloemen of planten neerzetten.

Wat is import?
Er zijn ook kwekers die niet in Nederland wonen, maar wel hun bloemen en planten via FloraHolland verkopen. Hoe is dat mogelijk? De bloemen en planten uit het buitenland, bijvoorbeeld uit Afrika, worden in dozen met het vliegtuig naar Nederland gevlogen. Hier worden de bloemen weer uitgepakt en in emmers met water gezet. De volgende dag worden de producten geveild op de klok of verkocht via FloraHolland Connect.
Elke dag komen er bloemen en planten uit meer dan zestig verschillende landen aan op de vestigingen van FloraHolland. De importbloemen komen vooral uit warme landen, zoals Kenia, Ethiopië en Israël.

Je zou denken dat bloemen stuk gaan als ze in een grote doos worden gestopt zonder water. Maar de meeste bloemen kunnen daar best tegen. Het is juist beter om ze strak tegen elkaar in een doos te doen, want hoe minder de bloemen schudden, hoe minder ze beschadigen tijdens het transport. Bovendien is de tijd dat de bloemen in een doos zitten zo kort mogelijk. De bloemen worden ingepakt vlak voordat ze worden geladen in het vliegtuig. Zodra ze op Schiphol aankomen, worden ze direct naar de veiling gebracht en weer uitgepakt.


Top 10 importlanden


 1. Kenia

 2. Ethiopië

 3. Israël

 4. België

 5. Ecuador

 6. Duitsland

 7. Denemarken

 8. Spanje

 9. Zimbabwe

 10. Italië

Geboren: nieuwe bloem
Wist je dat er ieder jaar tussen de 1200 en 1500 nieuwe bloemen en planten worden bedacht in Nederland? Kwekers ontwikkelen nieuwe bloemen en planten om met de mode mee te gaan. De kweker wil bijvoorbeeld de kwaliteit bij de producten verbeteren, zoals grotere bloemen, meer bladeren of langer houdbaar.
Voordat er een nieuwe bloem of plant op de markt komt, gaat er eerst een heel proces aan vooraf. Het duurt heel lang voordat je een nieuwe bloem of plant hebt gemaakt, denk hierbij aan vijf of zes jaar.
Veredelen

Om een nieuwe bloem of plant te maken, moet je beginnen met veredelen.

Stel: er bestaan nog geen oranje rozen en je wilt deze gaan maken. Je maakt oranje door rood met geel te mengen, net als bij verf. Je zet rode rozen en gele rozen in je kas. Als de bloemen bloeien, neem je een beetje stuifmeel van een rode roos. Het stuifmeel doe je op een gele roos, hiermee is de gele roos bevrucht. Daarna moet je wachten tot de struik opnieuw gaat bloeien. Omdat de gele rozen zijn bevrucht met de rode rozen, zullen de nieuwe bloemen iets meer oranje zijn. Je moet het bevruchten net zolang herhalen totdat de bloem de kleur heeft die jij wilt. Doordat je elke keer moet wachten tot de struik weer gaat bloeien, kan het best lang duren.
Vermeerderen

Wanneer je eindelijk een struik hebt met de goede kleur rozen, dan moet je van die ene struik nog meer struiken zien te maken. Dit heet vermeerderen. Je wilt tenslotte een kas vol hebben met oranje rozen. Je moet dan stekjes gaan maken en maar hopen dat de struiken die uit de stekjes groeien net zulke oranje rozen hebben als die eerste struik.

Een veredelaar en een vermeerderaar moeten dus echt veel geduld hebben!
Plant hunters

Er zijn mensen die er hun beroep van hebben gemaakt om nieuwe bloemen en planten te zoeken. Deze mensen heten ‘plant hunters’, dat is Engels voor ‘plantenjager’. De plant hunters kijken overal of ze leuke, gekke, mooie bloemen en planten zien. Bijvoorbeeld in het wild, in de natuur. Als ze iets gevonden hebben, gaan ze naar een veredelaar om er meerdere exemplaren van te maken.


Soms worden gewoon hele gekke nieuwe bloemen en planten gemaakt. Een kweker heeft weleens een rare, mislukte bloem tussen zijn bloemen staan. Die kan je er tussenuit halen en daar verder mee kweken.
Namen

Een nieuwe bloem of plant moet natuurlijk ook een naam krijgen. Een naam bestaat uit het ras (bijvoorbeeld ‘roos’) en de soort (bijvoorbeeld ‘grootbloemig’). Daarnaast kan een veredelaar ook zelf een naam geven. Sommige kwekers kiezen de naam van hun vrouw of kinderen. Er zijn ook kwekers die hun nieuwe bloem vernoemen naar een bekend persoon, zoals de tulp ‘Maxima’. Door het vernoemen naar bekende personen hoopt de veredelaar in de krant te komen, hierdoor wordt de bloem bekend en wordt er meer van verkocht.
Wat is een coöperatie?
Een coöperatie wil zeggen dat het bedrijf uit leden bestaat, zoals bij een voetbalvereniging. FloraHolland is een primaire coöperatie. De leden beslissen wat er wel of niet gebeurt. FloraHolland heeft in totaal 4450 leden in Nederland, maar ook in het buitenland.

De kwekers kwamen ooit op het idee om hun producten op dezelfde plek te verkopen. Hierdoor kwamen de meeste kopers ook naar die plek. Hierdoor verkochten de kwekers meer producten voor een hogere prijs. Deze kwekers hebben toen samen een bedrijf opgericht, een coöperatie. Als coöperatie verkopen ze hun producten, maar ze kweken alles afzonderlijk van elkaar.


Kringen

Uit alle kwekers die lid zijn van de coöperatie FloraHolland, worden er negen leden gekozen voor het bestuur. Het bestuur van FloraHolland zorgt ervoor dat alles goed geregeld is voor de leden, namelijk de kwekers. FloraHolland heeft Nederland verdeeld in een aantal gebieden, een gebied wordt een regio genoemd. Er zijn in totaal 15 regio’s, maar vaak wordt Duitsland meegeteld als een regio.


De kwekers in een regio stellen samen vast wie er in het regiobestuur komt. FloraHolland kan namelijk niet met alle kweker persoonlijk spreken. Daarom spreekt FloraHolland regelmatig met de vertegenwoordigers van de kwekers, de regiobesturen.
Algemene ledenvergadering

Bij een algemene ledenvergadering komen alle kwekers, die lid zijn van FloraHolland bij elkaar. De algemene ledenvergadering is twee keer per jaar. De kwekers praten hier over alle zaken rond hun veiling. Het gaat om hoeveel geld ze moeten betalen, waar het geld naartoe gaat, wat er in de toekomst moet gebeuren, enzovoort.De vestigingen en hun geschiedenis
FloraHolland heeft vijf vestigingen in Nederland en één vestiging in Duitsland. Deze vestigingen hebben allen hun eigen geschiedenis. Hieronder vind je meer informatie over de vestiging en haar geschiedenis.

Aalsmeer


FloraHolland Aalsmeer is een exportveiling waar heel veel verschillende soorten bloemen en planten worden geveild. Ze worden geveild op veertien klokken in drie afmijnzalen. De vestiging staat bekend om de slimme, moderne technieken die ze bij het werk in de veiling gebruiken. Veel bedrijven die zich bezighouden met de handel, export en verwerking van bloemen en planten hebben een eigen locatie op het terrein van FloraHolland. Voor de kleinere kopers, die niet voor de klok zitten, beschikt vestiging Aalsmeer over een Cash&Carry voor bloemen en planten. Hierbij moet je denken aan de Macro. Het gaat hier om het kijken, kopen en meenemen van de producten.
In Aalsmeer werd er voor het eerst geveild in 1911. Dit gebeurde jarenlang in twee verschillende veilingen: C.A.V. in Aalsmeer dorp en Bloemenlust in Aalsmeer Oost. In 1972 besloten deze veilingen samen te gaan. Vanaf toen vormden ze samen de Verenigde Bloemenveiling Aalsmeer, ook wel VBA genoemd.
In de loop van de tijd werden er steeds meer bloemen en planten verkocht, dus het gebouw moest ook steeds groter worden. Intussen is het gebouw 10 keer zo groot als dat het in 1972 was. Met een grootte gelijk aan 180 voetbalvelden is de Bloemenveiling Aalsmeer de grootste bloemenveiling ter wereld. Kijk maar in het Guinness Book of Records.
Op 1 januari 2008: FloraHolland fuseert met Bloemenveiling Aalsmeer. Hierbij wordt de naam FloraHolland gehouden en wordt het logo(de oranje tulp) van Aalsmeer toegevoegd.

Naaldwijk


De vestiging Naaldwijk ligt in het midden in het Westland. Westland is het grootste gebied ter wereld waar siergewassen worden gekweekt. Naaldwijk wordt ook wel de glazenstad genoemd. Dit komt omdat vestiging Naaldwijk tussen allerlei kassen staat. Veel grote bedrijven hebben hun bedrijf op het terrein gevestigd, omdat zij veel verkopen aan het buitenland. Vestiging Naaldwijk heeft vier afmijnzalen met in totaal tien veilingklokken. Ook de vestiging Naaldwijk beschikt over een Cash&Carry.
Op 2 maart 1923 wordt de Centrale Westlandse Snijbloemenvereniging (C.W.S.) opgericht. De omzet op de eerste veildag was fl. 304,59. De C.W.S. huurde een gebouw in Poeldijk. In 1923 waren er ongeveer 75 kwekers lid van de veiling. Er werd op één klok geveild.
Op 30 maart 1931 wordt besloten de veilingvereniging om te zetten in een coöperatie. Vanaf dat moment krijgt de veiling de naam Coöperatieve Centrale Westlandsche Snijbloemenvereniging (C.C.W.S.). Er werd besloten de veiling te vestigen aan de Dijkweg in Honselersdijk, de plek waar de vestiging Naaldwijk zich nog steeds bevindt.
In 1971 wordt voor de eerste keer een kleine hoeveelheid buitenlandse bloemen via de klok verkocht. In 1976 werden twee klokken in gebruik genomen voor het veilen van potplanten. Hiermee was een einde gekomen aan het veilen van bloemen en planten op dezelfde klok.


Rijnsburg


Op de vestiging Rijnsburg worden veel snijbloemen verhandeld, vooral bolbloemen en zomerbloemen. Er wordt geveild in één afmijnzaal met zeven veilingklokken. Op Rijnsburg zijn veel grote en middelgrote bedrijven te vinden die verkopen aan het buitenland.
In 1914 hebben zeventien kwekers Bloemenveiling Flora in Rijnsburg opgericht. In het begin werd er in het plaatselijke café geveild. Pas in 1917 wordt een echt veilinggebouw in gebruik genomen in Rijnsburg. Bolbloemen en vooral tulpen waren voor Bloemenveiling Flora vanaf de oprichting belangrijke producten. Vanaf ongeveer 1927 worden langzaamaan ook andere bloemen geveild.
Begin jaren ’70 was Bloemenveiling Flora zo gegroeid, dat ze extra grond nodig hadden voor nieuwe gebouwen. Dat was niet mogelijk op de plek waar het oude veilinggebouw stond, dus moest er worden verhuisd. In 1980 is het nieuwe veilingcomplex in gebruik genomen. Het staat net buiten Rijnsburg op de grens met Oegstgeest, de plek waar vestiging Rijnsburg zich nu nog steeds bevindt.


Bleiswijk


Vestiging Bleiswijk is, samen met boomkwekerijspecialist FloraHolland Boskoop, de complete marktplaats voor kopers, die hun producten in de Benelux verkopen, zoals bloemisten en tuincentra. Bleiswijk heeft één afmijnzaal met drie veilingklokken.
Vanaf 1928 werden in de ‘Rotterdamsche Groenteveiling’ behalve groenten voor het eerst ook bloemen geveild. Een jaar later werd in Berkel een aparte veiling gebouwd voor het veilen van bloemen en werd de naam veranderd in Coöperatieve Groenten- en Bloemenveiling Berkel en Rodenrijs. In 1973 fuseerde de groenteafdeling met de Tuinbouwveiling in Rotterdam. Het veilen van bloemen ging verder onder de naam Bloemenveiling Berkel en Omstreken. In 1982 verhuist het veilinggebouw naar de Klappolder in Bleiswijk, de plek waar vestiging Bleiswijk zich op dit moment nog steeds bevindt.


Eelde


Eelde is de kleinste vestiging van FloraHolland. In Eelde zijn ook veel kopers uit Duitsland te vinden. Eelde heeft een aparte winkel voor boomkwekerijproducten, zoals struiken, bomen en heester. Vestiging Eelde heeft één afmijnzaal met drie veilingklokken.
In 1927 werden voor het eerst bloemen geveild in het noorden van het land, in Groningen. De veiling heette toen Bloemenveiling ’t Noorden. De veiling is twee keer van plek verhuisd in Groningen, in 1936 en in 1948. In 1978 verhuisde de veiling naar Eelde, de plek waar vestiging Eelde zich nu nog steeds bevindt.
Boskoop

Op 1 november 2006 heeft FloraHolland de voormalige Coöperatieve Boskoopse Veiling overgenomen. Onder de naam FloraHolland Boskoop BV zijn de activiteiten als Cash & Carry en bemiddeling voortgezet. En bevindt zich nu op het Industrieterrein in Hazerswoude-Dorp, net buiten de grens van Boskoop.Eerst Veiling Venlo, nu Veiling Rhein – Maas

In 2011 ging FloraHolland Venlo samen met Landgard Herongen en landgard Lüllingen onder naam veiling Rhein - Maas In Herongen zijn naast Nederlandse kopers, ook veel kopers uit Duitsland te vinden. Dit komt door de snelle verbinding met het grootste exportland Duitsland. Venlo heeft acht veilingklokken, waarbij zes klokken de bloemen en planten worden getoond en twee klokken waar ze alleen beeldveilen, in één afmijnzaal.


In 1915 werd de Coöperatieve Veiling-Vereeniging (CVV) opgericht in Blerick. In die tijd werden er alleen groenten en fruit geveild. Vanaf 1916 zelfs ook eieren! Het verkopen van bloemen via de CVV begon in 1962 toen een kweker van Chrysanten zich meldde bij de veiling. Zijn bloemen werden geveild op de groentenklok, want er was nog geen klok voor bloemen. Later gingen veel kwekers in plaats van groenten, bloemen kweken. Zo ontstond langzaam een echte bloemenveiling.
Na een jaar werden al zoveel bloemen geveild op de CVV, dat er een aparte bloemenhal gebouwd werd in Grubbenvorst. Dit is de plek waar vestiging Venlo zich nu nog steeds bevindt. Het nieuwe veilingcomplex is in 1965 geopend. Helaas werd op 30 april 1969 het gebouw door brand verwoest. Gelukkig kwam de bloemenveiling CCWS uit Honselersdijk (dit is nu vestiging Naaldwijk) snel helpen en de volgende dag werd geveild op de groentenklok. Een paar jaar later werd er weer een eigen bloemenhal gebouwd.
Na een aantal fusies ging de veiling CVV in 1991 uiteindelijk samen met de Coöperatieve Venlose Groentenveiling. Ze gingen verder onder de naam Coöperatieve Veiling Zuidoost-Nederland, afgekort: veiling ZON.

Fusies: FloraHolland


Vroeger waren er heel veel grotere en kleinere veilingen. De kleinere veilingen zijn grotendeels verdwenen. Vanaf de jaren `60 zag je ook veel veilingen samengaan met andere veilingen. FloraHolland bestaat uit een hele hoop verschillende bedrijven die samen zijn gegaan, die gefuseerd zijn:
- 1972: C.A.V en bloemenveiling Bloemenlust fuseren tot bloemenveiling Aalsmeer.
- 1987: C.C.W.S. en de Bloemenveiling Berkel en Omstreken worden Bloemenveiling Westland en Bloemenveiling Berkel. In 1992 fuseren beide veilingen volledig en gaan samen verder onder de naam Bloemenveiling Holland.
- Op 1 januari 2000: Bloemenveiling ’t Noorden en Bloemenveiling Flora fuseren tot Bloemenveiling Flora.
- Op 1 januari 2002: Bloemenveiling Flora en Bloemenveiling Holland fuseren tot FloraHolland.
- Op 1 juli 2002: Het bloemengedeelte van de veiling ZON voegt zich bij FloraHolland
- Op 1 januari 2008: FloraHolland fuseert met Bloemenveiling Aalsmeer. Hierbij wordt de naam FloraHolland gehouden en wordt het logo(de oranje tulp) van Aalsmeer toegevoegd.
- 2008: Bemiddelingsbureau Bloemenveiling Holland fuseert in 2008 samen bemiddelingsbureau Bloemenveiling Aalsmeer onder de naam FloraHolland Connect.
- Op 24 januari 2011: FloraHolland Venlo fuseert met het Duitse Landgard Herongen en Landgard Lüllingen, onder de naam Veiling Rhein - Maas

Leuke feitjes en weetjes

Wist je dat…

 • Er elke werkdag wel 43,2 miljoen bloemen en 4,8 miljoen planten verkocht worden bij FloraHolland?
 • Ruim 60 procent van de handel in bloemen en planten op de hele wereld via de Nederlandse veilingen verloopt? In Nederland wordt ongeveer 95 procent van alle bloemen en planten via FloraHolland verkocht.
 • De veilingen in Nederland gebruiken met z’n allen 12 miljoen bloemenemmers, 5,5 miljoen plantentrays en 800.000 bloemendozen.
 • De koelcellen van de vestiging Naaldwijk zo groot zijn, dat er wel 125 miljoen pakken melk van een liter in bewaard kunnen worden?
 • Er wel 20.000 verschillende bloemen en planten zijn? En per jaar komen er 1.200 – 1.500 nieuwe producten bij. Ook verdwijnen er weer soorten.
 • Er wel eens exotische dieren gevonden worden in de bloemen en planten die uit het buitenland komen? Er is bijvoorbeeld wel eens een vogelspin gevonden, een giftige boomkikker, een twaalf centimeter grote sprinkhaan en een hagedis. Als dat gebeurt, belt de veiling de dierenambulance om de dieren op te komen halen. De mensen van de dierenambulance zoeken dan een goed tehuis voor de exotische dieren.
 • Bloemen en planten vaak ook een symbolische betekenis hebben? Een tak van de olijfboom staat voor vrede en verzoening. Een blauw viooltje staat voor hoop. Rode rozen staan voor de liefde. De lelie is het symbool voor de onschuld.
 • Wie aan Nederland denkt, denkt aan molens, klompen en tulpen. Maar wist je dat tulpen eigenlijk helemaal niet uit Nederland komen? Ze komen oorspronkelijk uit Turkije. De tulp is in de 16e eeuw in Nederland terechtgekomen. De tulp is altijd een populaire bloem geweest. Rond 1600 - 1637 ontstond zelfs een tulpengekte, ook wel ‘tulpenmania’ genoemd. De bollen gingen voor zeer hoge prijzen van de hand. De duurste bol kostte tussen de 3.000 en 4.200 gulden, ongeveer 1.900 euro. In 2009 zijn via FloraHolland 1,5 miljard tulpen geveild.
 • De oudste producten die via FloraHolland worden verhandeld, zijn bonsaibomen. Wanneer ze via FloraHolland Connect worden verhandeld, kunnen ze wel 50 tot 60 jaar oud zijn.
  Het jongste product dat via de veiling verkocht wordt, is de Iris. Deze bloem is al na vier weken in de kas klaar om geveild te worden.
 • Aalsmeer heeft, als enige in de wereld, een speciale bloemenshuttle. Hiermee worden bloemen en planten binnen 6 minuten vervoerd naar de overkant van de weg.
 • De vestiging Naaldwijk en Aalsmeer beide een eigen brandweerkorps met brandweerauto hebben? • De bloemen en planten tegenwoordig ook per trein en boot vervoerd kunnen worden. • Bij sommige klokken de bloemen en planten niet meer voor de klok komen, maar via een foto en informatie worden verkocht.Bezoeken?

Nu weet je al heel wat over de veiling. Maar als je alles zelf gezien hebt, wordt het natuurlijk veel duidelijker. Je bent van harte welkom! De bezoekerscentra van drie veilingen zijn `s ochtends open. Als je echt veel wilt zien dan moet je heel vroeg komen. Kijk even op de website(www.floraholland.com) voor informatie over bijvoorbeeld de openingstijden, deze verschillen per vestiging. De telefoonnummers van de vestigingen kun je ook op de website vinden. Je mag altijd even bellen.Succes met je spreekbeurt en misschien tot snel!
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina