Stefan vladar dirigent & pianistDovnload 7.31 Kb.
Datum27.08.2016
Grootte7.31 Kb.
STEFAN VLADAR dirigent & pianist
Stefan Vladar werd in 1965 geboren in Wenen en studeerde hij af aan de Wiener Musikhoch­schule bij Renate Kramer-Preisenhammer en Hans Petermandl. In 1985 was hij de jongste Eerste Prijswinnaar ooit van het Internationale Beethoven Pianoconcours in Wenen, wat het startsein was voor een grote internationale carrière.
Onder leiding van dirigenten als Abbado, Chailly, Dohnanyi, Fedoseev, Ozawa, Thielemann, Frühbeck de Burgos, Marriner, Menuhin, Végh, Harding, De Waart, Runnicles en vele anderen speelde Vladar met de Wiener Philharmo­niker, Wiener Symphoniker, Koninklijk Concertgebouw Orkest, Chicago Symphony, Academy of St. Martin-in-the Fields, Camerata Academica Salzburg, Tonhalle-Orchester Zürich, NHK Symphony Tokyo, Chamber Orchestra of Europe, Radio Filharmonisch Orkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest.
Van 2002 tot 2006 was hij chef-dirigent van het nieuw opgerichte Grosses Orchester Graz. Sinds 2008 is hij chef-dirigent van het Wiener Kammerorchester, waarmee hij naast talrijke concerten in Wenen ook internationale tournees onderneemt. Daarbij treedt hij vaak op als dirigent en solist, zoals in 2013 met de vijf pianoconcerten van Beethoven in het Concertgebouw in Amsterdam.
Als gastdirigent werkte hij met de Wiener Symphoniker, Mozarteum Orchester Salzburg, Camerata Salzburg, Brucknerorchester Linz, Residentie Orkest, de Essener en Stuttgarter Philharmoniker, de Rheinische Philharmonie, RSO Boedapest, Haydn-Orkest Bolzano, Deens Radio Symfonieorkest en de kamerorkesten van Praag, Keulen, Zürich, Bazel en Ierland.
Stefan Vladar is regelmatig te gast op vooraanstaande festivals zoals de Salzburger Festspiele, Mozartwoche ­­­­Salz­burg, Ravinia Festival, Sleeswijk-Holstein Festival, Rheingau Festival, Marlboro Festival, Klavierfestival Ruhr, Schubertiade Schwarzenberg. Als ‘artist in residence’ van het Bodenseefestival 2010 dirigeerde hij onder meer de Bamberger Symphoniker. In het seizoen 2011/12 trad hij in zijn hoedanigheid van ‘artist in residence’ van de Duisburger Philharmoniker op als dirigent en solist.
Onlangs dirigeeerde hij het Tsjaikovsky Symfonieorkest Moskou, maakte een touree door Korea en Japan met het WKO, voerde kamermuziek uit op de Schwetzinger Festspiele met Daniel Ottensamer en Clemens Hagen, gaf liederavonden met Bo Skovhus aan de Opéra Bastille in Parijs en op het Edinburgh Festival. In 14/15 staan nieuwe optredens met Bo Skovhus gepland bij het Bergen Festival, Bozar Brussel en diverse podia in Nederland, Denmarken en Zwitserland.
Als beoefenaar van kamermuziek werkt Stefan Vladar regelmatig samen met o.a. Heinrich Schiff, Janine Jansen, Julian Rachlin, Clemens Hagen, het Ensemble Wien-Berlin, het Artis Kwartet en het Jerusalem Kwartet, en als liedbegeleider met Angelika Kirchschlager en Bo Skovhus.
Sinds 1988 is hij artistiek leider van de ‘Neuburger Kulturtage’, terwijl hij sinds 1999 ook de leiding heeft van de ‘Oberösterreichische Stiftskonzerte’. Sedert hetzelfde jaar bekleedt hij een professoraat in het vak piano aan de Universiteit van Wenen.
Stefan Vladars discografie omvat meet dan 30 opnamen voor Sony, Deutsche Gramophon, Naxos, Camerata en Koch Classics. Sinds 2002 staat hij exclusief onder contract bij harmonia mundi france .
IX/14 SVP biografieën van eerdere datum vernietigen.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina