Superronde1 Wij zoeken 20 namen van bekende mensen die in 2006 overleden zijn. Zoals gebruikelijk vragen we enkel de familienaam of anders vermeld bij de vraag. Geeft u ons toch een foutieve voornaamDovnload 24.35 Kb.
Datum21.08.2016
Grootte24.35 Kb.
Superronde1
Wij zoeken 20 namen van bekende mensen die in 2006 overleden zijn.

Zoals gebruikelijk vragen we enkel de familienaam of anders vermeld bij de vraag.

Geeft U ons toch een foutieve voornaam, beschouwen wij dit antwoord uiteraard als foutief. Elke vraag is goed voor 1 punt.

Veel succes!!

1. Antwerpse volkszanger ( 1934 – 2006)

Zijn echte naam was Gustaaf Voorbraeck. Trad op het einde van WOII op voor de Amerikaanse en Engelse soldaten. Werd in Vlaanderen vooral bekend met zijn typisch Antwerpse liedjes zoals onder andere “Op de Groenplaats op een bank”, “Den Antwerpsen Twist” en “Het zijn zotte die werken”. Hij belandde in 1978 in de Nederlandse hitparade met het nummer “Karsmis deur de jaren”. Was ook groot supporter van Antwerp FC waar hij jarenlang medewerker en bezieler was van de fanfare. Was ook zanger van het clublied “Rood en Wit, liefdevolle kleuren”. Graag zijn artiestennaam.
2. Vlaams tv-presentator (1936 – 2006)

Jarenlang verzorgde hij allerlei film tv-programma’s. Eerst bij de openbare omroep waar hij vanaf 1965 Première Magazine presenteerde. Ondertussen kreeg hij voor buitenlandse zenders zoals CBS, BBC, ITV en de Italiaanse RAI verschillende opdrachten. In 1989 maakte hij de overstap naar VTM waar hij het filmprogramma Star presenteerde. Na 10 jaar dienst werd hij door VTM op straat gezet.


3. Kosovaars-Albanees politicus (1944-2006)

Hij werd in 1992 verkozen tot president van Kosovo, maar werd door de toenmalige Joegoslavische regering niet erkend. Toen er in 1999 een oorlog uitbrak in Kosovo vluchtte hij voor zes weken naar Italië. Hij werd na de verkiezingen van 2002 door het parlement als internationaal erkend president verkozen. Hij viel vooral op door het steeds dragen van een zijden sjaal en een metalen bril.


4. Servisch politicus en president van Servië (1941 – 2006)

In 1984 werd hij partijleider van Belgrado om in 1987 partijleider te worden van de deelstaat Servië. Na de afscheiding van Slovenië, Kroatië en Bosnië-Herzegovina riep hij zich in 1997 uit tot president van nieuw-Joegoslavië. Op dat moment laaide in Kosovo een gewapend verzet weer op. Na twee jaar van oorlog in Kosovo resulteerden vredesonderhandelingen in het verdrag van Rambouillet, dat echter door onze gezochte persoon niet werd ondertekend.

Na vervroegde parlementverkiezingen in september 2000 werd hij door zijn eigen volk van de troon gestoten.

De nieuwe regering in Servië leverde hem in 2001 uit aan het Internationaal Joegoslavië-tribunaal waar hij in zijn cel op 11 maart 2006 overleed.


5. Nederlands dichter-schrijver (1923 – 2006)

Samen met Harry Mulisch en Willem Frederik Hermans werd hij tot de Grote Drie van de naoorlogse Nederlandse schrijvers gerekend.

Enkele van zijn bekende romans zijn “De Avonden”(1947), “Op weg naar het einde”(1963), “Nader tot U” (1966), “De taal der Liefde” (1972), “De vierde man”(1981), “Ik had hem lief”(1992) en “Het hijgend hert (1998).

Alhoewel hij als schrijver zeer geprezen was, weigerde Koning Albert II in 2001 hem de Prijs der Nederlandse Letteren uit te reiken, omdat diens levenspartner Joop Schafthuizen werd verdacht van kindermisbruik en het bezit van kinderporno.
6. Vlaams zanger, acteur en komiek (1913 – 2006)

Zijn echte naam was Antoine Vancluysen. In het begin van zijn carrière trad hij voornamelijk op als “entertainer” en was hij zanger van de populaire liedjes “Oh, wat zijde gij schoon” en “Charel, ik heb oe kat gezien”.

Hij acteerde ook in enkele Vlaamse speelfilms in de jaren ‘50-‘60: “De roof van Hop-Marianneke”, “Een zonde waarde”, “Hoe zotter, hoe liever” en “De ordonnans”.

Onder invloed van producer Al Van Dam profileerde hij zich nadien als moppentapper, dat in de jaren ‘60-’71 een aantal succesvolle LP’s teweeg bracht.

In de periode 1992-1993 speelde hij nog mee in de komische VTM-televisieseries “Chez Bompa Lawijt” en “Benidorm”. Graag zijn artiestennaam.
7. Nederlands kunstschilder en beeldhouwer (1921 – 2006)

Onze gezochte kunstschilder en beeldhouwer kan worden gerekend tot de expressionisten.

Hij is vooral bekend geworden als lid van de kunstzinnige groepering COBRA.

Hij schilderde nooit de abstractie. Tijdens zijn Cobra-periode schilderde hij simpele vormen met stevige contourlijnen, opgevuld door felle kleuren. Onderwerpen waren vriendelijke onschuldige kindwezens en fantasiedieren. Hij liet zich daarbij beïnvloeden door de manier waarop geestelijk gehandicapten tekenen en schilderen, iets wat in zijn begintijd zeer revolutionair genoemd mocht worden. Een bekend beeldhouwwerk van hem is het “Frog with umbrella” dat men kan bewonderen in de Nederlandse stad Den Haag.

Hij kreeg echter in zijn eigen land nooit de waardering die hij in het buitenland wel kreeg. Zijn grote doorbraak begon rond 1953, toen zijn werk te zien was op de biënnale van São Paula. Een jaar later kwamen er solotentoonstellingen in Parijs en New York.

Na zijn overlijden werd hij in alle stilte op het kerkhof Père-Lachaise in Parijs begraven.


8. Belgisch stripacteur (1930 – 2006)

Hij startte midden jaren vijftig als illustrator in de reclamewereld om er als studiochef te eindigen. In 1957 begon hij illustraties te maken voor het stripweekblad Robbedoes.

Hij is vooral bekend van de in 1959 door hem opgestarte langlopende gagreeks Bollie en Billie. In 2003 stopte hij met publiceren en droeg de reeks Bollie en Billie over aan zijn assistent Laurent Verron.

Werk van onze stripacteur is tentoongesteld in het Belgisch Stripmuseum.

9. Vlaams wielrenner en ploegleider (1912 – 2006)

Hij werd wielerprof in 1932 zonder enig succes te behalen. Na zijn legerdienst bleef hij actief in het wielermilieu, eerst als masseur en verzorger van Fausto Coppi, nadien als ploegleider.

Als ploegleider word hij beschouwd als de meest succesvolle uit de wielergeschiedenis. Zeven keer won één van zijn renners de Ronde van Frankrijk en even vaak won één van zijn renners de wereldtitel. Bekende renners die hij onder zijn hoede had waren Eddy Merckx, Rik Van Steenbergen, Rik Van Looy, Freddy Maertens, Jef en Willy Planckaert, Peter Post, Wim van Est en Wout Wagtmans.

Hij was van 1947 tot 1984 ploegleider. Daarna werkte hij nog een paar jaar als adviseur. Hij stond bekend als een kleurrijk figuur, die alles voor zijn renners over had.


10. Nederlands entertainer,zanger,showmaster,filmproducent en acteur (1934 – 2006)

Zijn echte naam was Rudolf Wijbrand Kesselaar. Hij werd in Nederland bekend toen hij met het liedje “Wat een geluk” meedeed aan het Eurosongfestival van 1960. Als tv-persoonlijkheid werd hij voornamelijk in Duitsland zeer populair. Zijn carrière begon daar in 1965 als radioman, doch schakelde hij snel over naar de televisie. Met de televisieshow “Am laufenden Band” brak hij volledig door. Nadien maakte hij nog de, in Duitsland, zeer populaire ……….. ………. show. Sinds 1996 produceerde hij voor de commerciële zender RTL de show 7Tage, 7Köpfe, waarin hijzelf ook te zien was.

Sinds 2002 trad hij niet meer op voor de camera, maar hij had nog zeer veel invloed achter de schermen. Graag zijn artiestennaam
11. Belgische scholier (1989 – 2006)

Deze scholier werd op klaarlichte dag tijdens het spitsuur vermoord in Brussel-Centraal.

Aanleiding van de moordpartij was een mp3-speler. Aanvankelijk dacht men dat de moord was gepleegd door twee jongeren van Noord-Afrikaanse afkomst. Doordat een leerkracht één van de jongens herkende, kwam men erachter dat het ging over twee Poolse Romajongeren. Deze moord werd door verscheidene media de mp3-roofmoord genoemd.
12. Brits musicus (1946 – 2006)

Hij was één van de oprichters van de legendarische psychedelische rockband Pink Floyd.

Van Pink Floyd was hij in de beginjaren de leadzanger. Na de opnames van het album The Piper at the Gates of Dawn (1967) en een deel van het album A Saucerful of Secrets (1968) werd verdere samenwerking onmogelijk geacht. Oorzaak was zijn overvloedige LSD-gebruik. Roger Waters en David Gilmour namen dan samen zijn taak als leadzanger over.

Later verschenen nog twee soloalbums van hem: The Madcap Laughs (1970) en ………. (1970). In 1988 werden een aantal outtakes van deze platen uitgebracht onder de naam Opel.


13. Vlaamse TV-manager, presentator en producer (1946 – 2006)

Hij won een talentenjacht die door de BRT werd georganiseerd onder de titel “Moeder Mooiste”. Hij kon meteen aan de slag als producer bij Omroep Brabant om vervolgens over te stappen naar de televisie, waar hij de bekende programma’s Spel zonder Grenzen, Hoger Lager, Micro Macro en TV-Touché maakte.

In 1988 werd hij samen met zijn vriend Mike Verdrengh de boegbeelden van de nieuwe commerciële zender VTM, waar hij de programma’s Klasgenoten en HT&D presenteerde. Deze zender verliet hij in 1996, maar hij bleef voor VTM wel werken als extern consulent.

14. Vlaams acteur en filmregisseur (1925 – 2006)

Hij werd vooral bekend van zijn rol als Kapitein Zeppos, alias Jan Stephorst.

Later regisseerde hij de series Johan en de Averman, Axel Nort, Midas, Fabian van Fallada, Keromar en De Kat. Hij speelde ook de hoofdrol in de langspeelfilm De man die zijn haar kort liet knippen.


15. Vlaams politicus, Minister van Staat (1927 – 2006)

In 1958 stapte hij in de actieve politiek als onafhankelijk gemeenteraadslid in Antwerpen voor het kartel CVP-Volksunie. In 1963 kwam hij terecht bij de Volksunie, waarvoor hij in 1965 werd verkozen als kamerlid. Deze functie zou hij uitoefenen tot 1991.

Nadat hij in 1975 werd verkozen als voorzitter van de VU, bracht hij de VU voor het eerst in de federale regering in 1977 waar hij samen met toenmalig eerste minister Leo Tindemans het Egmontpact smeedde.

Na de mislukking van de staatshervorming v/h Egmontpact kwam hij in 1981 terug als minister van Financiën en Begroting in de Vlaamse regering en dit tot 1985, en van 1988 tot 1991 als vice-eersteminister en als federaal minister van Begroting en Wetenschapsbeleid.

In 1992 werd hij senator. Zijn laatste grote politieke daad was als schepen van Financiën voor het kartel “Antwerpen 1994”. In 1995 werd hij benoemd tot Minister van Staat en werd alzo lid van de Kroonraad.
16. Vlaams acteur (1936 – 2006)

In 1959 was hij samen met zijn broer Oswald één van de stichters v/h Gentse Theater Vertikaal. Als acteur kreeg hij in 1989 de De Gruyterprijs voor zijn vertolking van “De vrek” van Molière. Sinds 1996 was hij verbonden aan de VRT. Dit resulteerde in rollen in de TV-reeksen Langs De Kade, Flikken en Alfa Papa Tango. We kennen hem beter als dokter Dré in de Een-soap ‘Thuis’ .


17. Zuid Afrikaans premier en president (1916 – 2006)

Hij werd in 1948 door de Nasionale party verkozen als parlementslid. In 1966 werd hij door premier B.J.Vorster benoemd tot minister van Defensie. Toen Vorster in 1978 als premier aftrad werd hij door het Zuid-Afrikaanse parlement benoemd tot premier.

In 1983 legde hij een nieuwe grondwet vast waarover enkel de blanke bevolking mocht stemmen. In 1984 werd hij gekozen tot eerste president van Zuid-Afrika onder de nieuwe Grondwet. Zijn compromisloze beleid zorgde voor een enorme polarisatie binnen de Nasionale Party. In februari 1989 kreeg hij een lichte beroerte en hij trad af onder druk uit het kabinet. Zijn opvolger Frederik W. de Klerk begon met het opheffen van het apartheidsregime.
18. Nederlands zanger, cabaretier en televisiepresentator (1943 – 2006)

Zijn echte naam was Jan Gerrit Arend Leverman. Zijn albums verkochte als zoete broodjes bij onze noorderburen. Hij debuteerde in 1974 met Vroeger of Later. Later volgden nog onder andere Achter de Horizon, Voor mijn Vrienden, Uit liefde en respect en uit 2006 ’n Duivels Genoegen. Als theatermaker was hij vooral in Nederland bekend. Wij kennen hem vooral als presentator van Tien voor Taal op de toenmalige BRT. Graag zijn artiestennaam.

19.Hongaars voetballer en voetbaltrainer (1927 – 2006)

Deze met rugnummer 10 spelende aanvaller wordt beschouwd als één van de meest productiefste aanvallers van Hongarije. Hij behoorde, en dit als aanvoerder, tot het team van de Magische Magyaren, dat vooral in de eerste helft van de jaren vijftig furore maakte.

Na de Hongaarse Opstand van 1956 week hij uit naar Spanje waar hij bij Real Madrid onderdak vond. Daar speelde hij samen met Di Stéfano, Francisco ‘Paco’ Gento.

In 1992 keerde hij terug naar zijn geboorteland Hongarije.


20.Amerikaans president (1913 – 2006)

Was van 1973 tot 1974 de 40ste vice-president en van 1974 tot 1977 president van de Verenigde Staten.

Hij is tot nu toe de enige president in de geschiedenis die noch als president noch als vice-president door de bevolking werd verkozen.

Hij was Republikeins fractieleider in het Huis van Afgevaardigden toen hij vice-president Spiro Agnew moest opvolgen. Na het Watergate-schandaal werd hij president toen Richard Nixon moest aftreden. Na zijn aantreden verleende hij zijn voorganger vrijwaring van rechtsvervolging. Het Amerikaanse volk nam hem dit niet in dank af, en verkozen de Democraat Jimmy Carter in 1976 als 39ste President van de Verenigde Staten.Antwoorden Superronde 1


 1. Stafke Fabri

 2. Roland Lommé

 3. Ibrahim Rugova

 4. Slobodan Milosevic

 5. Gerard Reve

 6. Tony Bell

 7. Karel Appel

 8. Jean Roba

 9. Lomme Driessens

 10. Rudi Carrel

 11. Joe Van Holsbeeck

 12. Syd Barrel

 13. Guido Depraetere

 14. Félicien (Senne) Rouffaer

 15. Hugo Schiltz

 16. Arnold (Nolle) Versyp

 17. Pieter Willem Botha

 18. Robert Long

 19. Ferenc Puskàs

 20. Gerald Ford

De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina