Terreurdreiging mateloos overdreven na 9/11Dovnload 6.59 Kb.
Datum25.07.2016
Grootte6.59 Kb.
"Terreurdreiging mateloos overdreven na 9/11"Herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 op Ground Zero.
De terreuraanslagen van 11 september 2001 waren voor de Amerikaanse president George W. Bush een rechtvaardiging voor een oorlog tegen terreur en volgens critici ook voor schending van mensenrechten. Experts zijn echter verdeeld over de ware omvang van de terreurdreiging waaraan de Verenigde Staten sinds 9/11 worden blootgesteld.

Sommigen geloven dat de terreurdreiging werd opgeblazen om er politieke munt uit te slaan en om een meer agressieve politiek te rechtvaardigen. Anderen denken dan weer dat het slechts een kwestie van tijd is voor de vrije wereld door terroristen wordt aangevallen met massavernietigingswapens.

Professor John Mueller van de universiteit van Ohio is een van de mensen die de terreurdreiging een "mythe" en "mateloos overdreven" noemen. "Als het terreurnetwerk al-Qaida werkelijk zo goed georganiseerd en vindingrijk zou zijn als de geheime diensten veronderstellen, hadden de terroristen al lang opnieuw toegeslagen", luidt het.

"Honderdduizenden illegale migranten hebben jarenlang bewezen hoe makkelijk je via de Mexicaanse grens de VS kan binnen geraken. Ofwel proberen ze niet hard genoeg, ofwel zijn ze minder vastberaden, duivels en bekwaam als wordt aangenomen"."Handvol dodelijke ellendige tegenstanders"

Volgens Mueller is de kans dat een Amerikaanse burger in de VS omkomt bij een terreuraanslag even waarschijnlijk als de kans dat hij getroffen wordt door een meteoriet.

Voormalig CIA-medewerker Glenn Carle treedt hem bij. "We mogen het overdreven schrikbeeld van onze leiders niet zomaar aanvaarden. We moeten moslimextremisten zien zoals ze echt zijn: een handvol dodelijke, ruziënde en ellendige tegenstanders", zei hij in de krant Washington Post.

Ook professor Marc Sageman van de universiteit van Californië, een voormalig medewerker van de CIA, relativeert in zijn boek de dreiging die uitgaat van al-Qaida. "De FBI heeft jarenlang gezocht en is er niet in geslaagd ook maar één cel van al-Qaida in de VS op te rollen", zegt hij. Osama bin Laden (leider van al-Qaida) kan volgens Sageman op misschien 200 manschappen rekenen in het stammengebied tussen Pakistan en Afghanistan. Het is voor hem dus vrij onwaarschijnlijk dat er een nieuwe, spectaculaire aanslag volgt. Zijn standpunt strookt niet met dat van de Amerikaanse geheime dienst, die beweert dat al-Qaida opnieuw evenveel slagkracht en capaciteiten heeft als in 2001.

"Europese wannabe-jihadisten"

Volgens Sageman zijn er vooral in Europa "wannabe-jihadisten" die met elkaar in contact staan via het internet en die een werkelijk terreurgevaar vormen. Toch zouden deze "ongelukkige, eerder betreurenswaardige en vaak ge¿soleerde mensen" geen partij mogen zijn voor effici'nt politiewerk, vindt de professor. Opperen dat deze mensen nucleaire wapens zouden kunnen inzetten, vindt hij "extreem vergezocht".

Daniel Benjamin van het Brookings Institute denkt dan weer dat al-Qaida wel graag aanvallen wil plegen op Amerikaanse doelwitten, maar dat het daartoe niet in staat is. "Al-Qaida wil enkel aanvallen als het minstens eenzelfde impact kan teweegbrengen als op 9/11", zegt Benjamin, voormalig raadgever van oud-president Bill Clinton. Blijkbaar hebben de terroristen geen steun binnen de VS en geen middelen om zo'n vernietigende aanslag te plegen, luidt het.Vooraanstaand Amerikaans filosoof Philip Bobbitt, die al zes Amerikaanse presidenten bijstond en die ook door McCain en Obama wordt aangezocht, ziet in het moderne terrorisme "een gevaar voor de mensheid zonder voorbeeld", dat de fundamenten van de democratie bedreigt. "Het vraagt een volledig andere manier van denken: het uitdeinende, gedecentraliseerde terrorisme speelt in op de geglobaliseerde wereld waarin staten geen garanties meer kunnen bieden voor de welvaart en veiligheid van hun burgers." Gezien staten op zich machteloos staan en ook de Verenigde Naties niet bevoegd zijn, moet er een liga van democratieën opgericht worden met veiligheidstroepen die samen strijden tegen terrorisme en natuurrampen, stelt Bobbitt in zijn jongste boek. (dpa/mvdb)

De Morgen 11/09/08 16u14
: krantenartikels -> oorlog irak 11%20sept
oorlog irak 11%20sept -> Witte Huis maakt ondervragingstechnieken Guantanamo openbaar washington het Witte Huis heeft gisteren een memo van meer dan 300 pagina's gepubliceerd over de wijze waarop gevangenen uit Afghanistan behandeld dienen te worden
oorlog irak 11%20sept -> 'Al-Qaida sterker dan vóór 11 september' 09/09/03
oorlog irak 11%20sept -> Sinds de coalitietroepen in maart 2003 onder leiding van de Verenigde Staten Irak binnenvielen, zijn al meer dan 600. 000 burgers om het leven gekomen. Dat blijkt uit een studie van Amerikaanse en Iraakse onderzoekers
oorlog irak 11%20sept -> Irak: 25. 000 burgerdoden
oorlog irak 11%20sept -> Bloedigste jaar in Irak zonder Saddam
oorlog irak 11%20sept -> Iraakse gevangenen op water en brood
oorlog irak 11%20sept -> 'Invasie Irak draaide om olie '
oorlog irak 11%20sept -> Bewezen: de cia martelt
oorlog irak 11%20sept -> Helft Amerikanen wil nieuw parlementair onderzoek naar aanslagen 9/11
oorlog irak 11%20sept -> Irak in greep opstand
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina