Toelichting kijkwijzer DansDovnload 7.44 Kb.
Datum28.08.2016
Grootte7.44 Kb.
Toelichting kijkwijzer Dans
1 Wat zie je: op welke manier wordt er gedanst?

Aan het gebruikte schoeisel herken je in veel gevallen de stijl van dansen. Bij klassiek ballet zie je meestal spitzen, bij moderne dans meestal andere schoenen of blote voeten. Het schoeisel bepaalt mede de gebruikte danstechniek, de lichaamshouding en de manier van bewegen. Probeer lichaamshouding en bewegingen van de dansers te beschrijven.


2 Wat zie je: hoe gebruiken de dansers de ruimte?

Je kunt dans definiëren als lichamen geplaatst in tijd en ruimte. Het is dus van belang op welke manier de lichamen de ruimte gebruiken. Wat betreft ruimtegebruik is er in de dansgeschiedenis een ontwikkeling te zien. Klassiek ballet werkt vooral in de hoogte: dansers lijken gewichtloos te zijn, lijken te zweven. Moderne dans zoekt veel meer het contact met de grond.


3 Wat zie je: hoe zijn de dansers gegroepeerd?

In de opbouw van een voorstelling is het belangrijk welke combinaties de dansers aangaan. Zo loopt de spanning tijdens een klassiek ballet op tot de climax tijdens de pas de deux (dans van twee solisten). Ook in de moderne dans nemen soli en duetten vaak een centrale plaats in, hoewel de aandacht voor het groepswerk sterk is toegenomen.


4 Wat zie je: wat valt op aan de aankleding van de voorstelling?

De aankleding kan het verhalende karakter van het ballet ondersteunen. Eenvoudige decors en kleding kunnen er juist voor zorgen dat alle aandacht zich richt op het dansen zelf. Tegenwoordig komt het voor dat een dans aangepast is aan een speciale locatie, dus niet het podium van een theater. Je kunt meer dan één optie kiezen.


5 Wat hoor je: op welke muziek wordt gedanst?

De muziekkeuze bepaalt sterk de sfeer van een dansvoorstelling. Sommige choreografen starten met muziek, andere voegen de muziek pas later toe of werken samen met een componist die gedurende het repetitieproces een compositie schrijft. Tegenwoordig worden allerlei geluiden gebruikt als invulling van het muzikale decor.


6 Wat hoor en zie je: volgt de dans de muziek?

In het klassieke of academische ballet volgt de dans de muziek. In de moderne dans is dat lang niet altijd het geval. Als de dans los komt te staan van de begeleidende muziek, verhoogt dat de expressiemogelijkheden van de dans. Bij meer folkloristische dans staat de muziek wel centraal: er wordt gedanst 'op muziek'.


7 Werkwijze: welke lichamelijke prestaties leveren de dansers?

Dansers leveren vaak enorme lichamelijke prestaties. Ontzag voor die prestaties kan een van de oorzaken zijn waardoor een voorstelling je boeit. In het klassieke of academische ballet lijkt het vaak alsof die inspanningen geen moeite kosten, hoe zwaar de dans ook is, de ballerina blijft altijd glimlachen.


8 Inhoud: is de voorstelling verhalend?

In klassiek ballet zie je vaak sprookjesachtige verhalen met een duidelijk begin en einde en duidelijke rollen. In de moderne dans worden vaak thema's of emoties verbeeld, zonder dat er een duidelijk verhaal is. Als alleen de dansbewegingen en niet een thema of verhaal er toe doen, spreek je van pure of abstracte dans.


9 Betekenis: wat roept de dansvoorstelling op?

Het beeld dat een dansvoorstelling bij iemand oproept is vaak het beste uitgangspunt om over dans te praten. Op die manier hoef je als niet-kenner niet over danstechnische zaken uit te wijden. Het gaat erom wat de voorstelling teweegbrengt. Kies, als dat van toepassing is, meerdere opties.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina