Van armoedzaaier naar beroemde schilderDovnload 12.57 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte12.57 Kb.week 28/34 – zomerles 2015 – tekst niveau C

strategie: voorspellenVan armoedzaaier naar beroemde schilderHij is een van de beroemdste kunstenaars in de Nederlandse geschiedenis, met onder andere een eigen museum dat door vele duizenden toeristen per jaar wordt bezocht, een televisieserie en een toneelstuk over zijn leven. En ook al ben je geen kunstkenner, elke leek kan het schilderij van de Zonnebloemen en de Aardappeleters herkennen als een werk van de hand van de schilder die een deel van zijn eigen oor afsneed. We hebben het natuurlijk over Vincent van Gogh. Dit jaar is het precies 125 jaar geleden dat hij overleed. Diverse musea, steden en instellingen staan bij deze gebeurtenis stil.
Jeugd

Op 30 maart 1853 werd Vincent Willem van Gogh geboren in het Brabantse Zundert, als oudste zoon van dominee Theodorus van Gogh en zijn vrouw Anna Cornelia Carbentus. Vincent had twee broers en drie zussen, van wie zijn broer Theo hem het meest na aan het hart lag.

Na een fragmentarische schoolopleiding werd hij in 1869 bediende van de Haagse vestiging van de Franse kunst- en prentenhandel Goupil & Cie, waarvan zijn oom Vincent van Gogh mede-vennoot was. Daar ontwikkelde hij zijn kennis van de beeldende kunsten.

In 1876 werd hij ontslagen en probeerde hij tevergeefs de kost te verdienen als leraar en hulpprediker in het Engelse Ramsgate en een jaar later als hulp in een boekhandel in Dordrecht. Na deze laatste mislukking besloot Van Gogh, net als zijn vader, theologie te gaan studeren in Amsterdam, maar al vóór het toelatingsexamen gooide hij de handdoek in de ring. Zijn daaropvolgende aanstelling als evangelist van arme mijnwerkers in de Belgische Borinage in 1879 liep eveneens uit op een fiasco. Van Gogh was ten einde raad. Uiteindelijk adviseerde zijn broer Theo, die sinds 1873 eveneens bij Goupil werkzaam was, hem om kunstenaar te worden.


Hollandse periode

Van Gogh was een echte autodidact: hij maakte zich de beginselen van de tekenkunst eigen door zelfstudie en het kopiëren van voorbeelden. Nadat hij zich begin 1881 bij zijn ouders in Etten (Noord-Brabant) had gevestigd, liet hij zich inspireren door de landelijke omgeving en de plaatselijke boerenbevolking aldaar, naar voorbeeld van de schilder Jean-François Millet.

Eind 1881 vertrok Van Gogh naar Den Haag waar hij teken- en schilderlessen volgde bij Anton Mauve, vertegenwoordiger van de Haagse School. Daar kwam Van Gogh tot het besef dat hij de stad wilde verlaten om zich, in navolging van Millet, als boerenschilder verder te ontwikkelen. Eind 1883 voegde hij de daad bij het woord en vertrok naar Drenthe. Daar werd het schilderen zijn hoofddoel. Naast het maken van studies probeerde hij ook volwaardige schilderijen te voltooien met het plan ze te verkopen. De Aardappeleters (1885) was hiervan het eerste, tastbare resultaat.
Franse periode

In 1885 vestigde Van Gogh zich in Antwerpen, waar hij korte tijd lessen volgde aan de academie. De traditionele onderwijsmethoden irriteerden hem echter al snel. Eind februari 1886 verhuisde hij naar Parijs waar hij introk bij Theo, die hem sinds 1881 financieel ondersteunde. Hier kwam hij in aanraking met het impressionisme, een kunststroming die zich kenmerkt door het willen overbrengen van de beleving van het moment, de keuze voor thema's uit het 'moderne leven', de bijzondere aandacht voor lichteffecten en kleur, een schetsachtige werkwijze en het werken in de openlucht.

Begin 1888 ontvluchtte Van Gogh het drukke stadsleven en vertrok naar het Zuid-Franse Arles. Hij was inmiddels uitgegroeid tot een volwassen kunstenaar met een eigen schilderstijl. Theo steunde Van Gogh moreel en financieel. In ruil kreeg hij Van Goghs werken toegestuurd, omdat ze er beiden van overtuigd waren dat die een bijdrage aan de moderne kunst konden leveren.

Het was een grote droom van Van Gogh om een kunstenaarsgemeenschap in het zuiden te vormen, het Atelier van het Zuiden, met Paul Gauguin als leidsman. In oktober 1888 trok Gauguin bij hem in, in het gele huis te Arles. De kunstbroeders schilderden samen en discussieerden over kunst, maar al snel ontstonden er spanningen tussen het tweetal. Van Gogh werd geplaagd door depressies en in verwarde toestand sneed hij, na een ruzie met Gauguin, met een scheermes een deel van zijn linkeroor af. Daarna lukte het Van Gogh niet zijn leven weer op de rails te krijgen en liet hij zich in april 1889 vrijwillig opnemen in een psychiatrische kliniek in het nabijgelegen Saint-Rémy.

In mei 1890 verliet hij die inrichting en vestigde zich in Auvers-sur-Oise, nabij Parijs. Hier schilderde hij opnieuw, in een koortsachtig tempo, het landschap en het boerenleven. Op 27 juli schoot Van Gogh zichzelf in de borst, in een veld bij het dorp. Twee dagen later overleed hij in het bijzijn van Theo. Tijdens zijn leven had hij uiteindelijk maar één schilderij verkocht: De rode wijngaard, dat enkele maanden voor zijn dood slechts 400 frank in het laatje had gebracht.
Van Goghjaar

Op 29 juli 2015 is het dus exact 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed. Hij werd slechts 37 jaar oud en was pas 10 jaar actief als kunstschilder. Toch bouwde hij in die korte periode een oeuvre op van circa 900 schilderijen en 1100 werken op papier. Ook liet hij een correspondentie van 902 brieven na, die ons een kijkje gunnen in zijn korte maar stormachtige leven. Pas na zijn dood werd Van Gogh wereldberoemd.Om deze invloedrijke schilder te eren zijn er tijdens het Van Goghjaar 2015 in binnen- en buitenland vele tentoonstellingen en evenementen te bezoeken. Zo kun je in Zundert Van Goghs geboortehuis bewonderen en zijn daar tijdens het jaarlijkse bloemencorso Van Goghwagens te zien. Ook in de Keukenhof beelden duizenden tulpen de schilderijen van de gerenommeerde schilder uit. Uiteraard kan het Van Gogh Museum in Amsterdam niet achterblijven en ook in België en Frankrijk zijn diverse tentoonstellingen over Van Gogh te bewonderen. Op die manier leeft de nagedachtenis van Vincent van Gogh 125 jaar na zijn dood nog steeds voort.
Naar: http://www.geheugenvannederland.nl/?/nl/collecties/vangogh/biografie, http://nl.rendezvousenfrance.com/nl/tips/125-jarige-herdenking-vincent-van-gogh


pagina vanDe database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina