Wie heeft de muziek geschreven?Dovnload 15.16 Kb.
Datum22.07.2016
Grootte15.16 Kb.
Wie heeft de muziek geschreven?
Een jonge componist uit Turkije en een oude componist (wel veel jonger dan Sinterklaas) uit Engeland. We wilden het hele verhaal van Sinterklaas op muziek: wie hij vroeger was, toen hij omstreeks 350 leefde, in Turkije,vlak bij Antalya , waarheen heel veel mensen nu met vacantie naar toe gaan. En wie hij nú is, zoveel honderden jaren later, als hij op zijn paard in de nacht door onze straten rijdt.
De muziek van het verhaal van nú is geschreven door Evrim Demirel, die ook uit Turkije komt. Later is Evrim naar Nederland gekomen, om verder muziek te studeren en zo heeft hij ons Sinterklaasfeest leren kennen. Hij woont nu weer in Turkije waar hij prachtige muziek maakt.

Hij is in 1977 geboren, dus nog erg jong, vergeleken bij Sinterklaas! Hij speelt heel vaak jazz, op de piano; dat kan je straks wel horen in het eerste deel van de voorstelling,die hij gecomponeerd heeft.

Wij vonden het een leuk idee, dat hij een stuk zou schrijven met allemaal bekende Sinterklaasliedjes, dat helemaal door kinderen kan worden gezongen, ook door kinderen die nog nooit zangles hebben gehad! Maar vergis je niet! De kinderen hebben echt veel moeten oefenen!! En Evrim’s stuk heet de Nicolaassuite.
Het andere stuk, over Nicolaas vróeger, is gemaakt door Benjamin Britten. Dat stuk heet de Nicolaas Cantate. Er bestaan heel veel oude wonderlijke verhalen over Nicolaas, overal in Europa. Britten heeft in 1948 –hij was toen 35, ongeveer net zo oud als Evrim nu- 8 van die verhalen op muziek gezet. Je kunt verderop in het boekje lezen, welke verhalen dat zijn
Hij is een hele beroemde componist uit Engeland en hij werd op 22 november 1913 geboren. Nu leeft hij niet meer. Maar zijn muziek bestaat al bijna 100 jaar en wordt nog steeds overal gespeeld. Hij was echt een wonderkind!

Toen hij 14 was, had hij al 13 pianostukken geschreven, 6 strijkkwartetten, en een oratorium (een muziekverhaal om te zingen met heel veel zangers, meestal over een verhaal uit de bijbel of uit de oude geschiedenis) en heel veel liedjes. Hij las zelfs muziekstukken in bed!


In Engeland bestaat ons Sinterklaasfeest niet, maar wel heel erg het feest van Santa Claus, de Kerstman. En die Santa Claus is eigenlijk dezelfde Nicolaas als onze Sint.

In Myra, de plaats waar Nicolaas heel lang bisschop was, staat én een Nicolaaskerk én een standbeeld van de Kerstman!


Ën je kunt in deze voorstelling twee keer meezingen. Dat zijn behoorlijk plechtige liederen., heel anders dan Zie ginds komt de Stoomboot. Maar ja, Sinterklaas is een Heiligman en daar horen soms ernstige liederen bij. De dirigent, Wiecher, gaat die liederen met jullie in de voorstelling oefenen! De kerk zal gaan trillen op zijn grondvesten van al die muziek!

Sint Nicolaasje, kom maar binnen met je knecht!
Korte inhoud
Deel I. De Nicolaas suite. Muziek: Evrim Demirel (2011) Tekst: traditionele Sinterklaasliedjes.Keuze liedjes en tekst Sint Nicolaas: Cilia Hogerzeil
De kinderen verwachten Sint Nicolaas.

Hoor wie klopt daar kindren?


Daar wordt aan de deur geklopt.

Ze zetten gauw hun schoenen.

Ben je goed zoet geweest?
Sint Nicolaas kijkt in zijn grote boek

Zijn hier ook stoute kinderen bij?

De zak van Sinterklaas wacht….
Het wordt nacht.

De kinderen gaan slapen.

Zie de maan schijnt door de bomen.
Vol verwachting klopt hun hart.

Wie krijgt de koek? Wie de gard?

Dan vinden ze hun pakjes,

Eerlijk zullen we alles delen..


Sint Nicolaas verschijnt opnieuw

Maar hij heeft geen aandacht meer voor de kinderen.


Hij wil terug naar de tijd

Toen hij zelf nog kind was

en alle wonderlijke avonturen die hij toen beleefde

Aan ons laten zien.


Dan verdwijnt hij tussen de wolken

Ach lieve Sint Nicolaas

Komt toch bij mij!
De deuren worden achter hem gesloten

Zien de kinderen hem nog staan?

Straks gaan ze weer open.

Naar vroeger….


Kort intermezzo :

De dirigent leert het publiek de liederen, die het in deel II mag meezingen


Dan gaan de deuren weer open!

Deel II. Nicolaas Cantate van Benjamin Britten (1948) Tekst Eric Crozier

Nederlandse vertaling Martin Walton
Sint Nicolaas gaat terug naar zijn verleden. Zijn wonderbaarlijke avonturen worden bezongen.


  1. Waarin Sint Nicolaas terug is in zijn geboortestreek, in Turkije en in de tijd, toen hij nog geen bisschop was. Hij doet zijn bisschopskleding uit en zo kan zijn verhaal beginnen.

  2. Nicolaas wordt geboren. Hij is direct een opvallend jongetje. Als baby kan hij al een koprol doen en zingen en dan ook nog over God! De mensen vinden hem een waar wonder! Hij wordt vast later een Heiligman.

  3. Daar is hij, nu een jonge man. Zijn ouders leven niet meer, hij trekt de wijde wereld in. Hij is rijk en heel veel mensen roepen: Help mij! Nicolaas wil heel graag iedereen helpen, maar het lijkt nooit genoeg! Misschien moet hij het niet met geld proberen, maar met zich zelf?

  4. Nicolaas maakt een lange reis op zee, samen met veel andere passagiers. Hij ziet dat er storm op til is en dan hun leven wordt bedreigd. Maar niemand gelooft hem. Dan breekt het noodweer los! Hoe gaat dit aflopen…Is er nog hoop?

  5. Alle godsdienstige leiders uit zijn streek komen bij elkaar.Zij benoemen Nicolaas tot Sint, omdat hij voor hen een voorbeeld is: hij beschermt iedereen die in nood is, speciaal de vreemdelingen en de kinderen die geen vader of moeder meer hebben. Vanaf nu heet hij dus Sint Nicolaas! Alle leiders zingen een feestlied: geef ons hoop, wees sterk, verdrijf de angst. Sommigen gaan zelfs dansen. En dan zegent hij iedereen met pepernoten.. Zelfs het publiek gaat meezingen!

  6. Tja, dat was niet zo handig, die pepernoten. Want nu krijgen veel leiders ruzie en wil iedereen de meeste pepernoten hebben! Einde feest! Sint Nicolaas probeert vrede te stichten, maar dat lukt niet echt. Ze vinden hem opeens een lastpak en sluiten hem op achter de tralies.

Sint Nicolaas kan dan wel geen vrede tot stand brengen, maar hij kan wel met zijn staf in één klap de gevangenis openen en de mensen zo hypnotiseren, dat zij wegsluipen.

Weg met die pepernoten: hij veegt de vloer schoon en dan kan een nieuw verhaal beginnen.  1. Er is hongersnood in het land en de kinderen bedelen om eten. En ze zijn 3 van hun vriendjes kwijt geraakt, Timo, Mark en Jan. Waar zijn zij? Ondertussen zijn rijke mensen wel érg lekker aan het eten….

Sint Nicolaas komt langs: kom mee-eten, roepen ze. Nicolaas is op zijn hoede: hoe komen die mensen opeens aan zoveel lekker eten?? Opeens ontdekt hij iets: lijken de drie rollades niet erg op 3 jongetjes? ….. Hoe gaat dit verder!

  1. Tenslotte worden alle wonderdaden van Sint Nicolaas nog eens bezongen.

Hoe hij iemand uit de gevangenis verlost, hoe hij iemand geld geeft, hoe hij 3 meisjes redt die zich zelf uit armoe verkopen, hoe hij iemand uit de strop haalt, hoe hij zorgt dat een zeeman niet verdrinkt, hoe hij een ruzie tussen godsdienstige leiders bezweert, hoe hij zelfs keizer Constantijn, die iedereen onderdrukt, op de knieën krijgt.

Zijn verhalen leven voort. Prijs hem ieder die het hoort! .

  1. Tenslotte wordt Nicolaas oud en zijn ziel verlangt naar rust. De hemel roept hem: kom. Opnieuw omhullen de wolken hem en stijgt hij op.

Maar dan gaan wij allemaal zingen, want we willen hem terug. En zo komt hij tenslotte opnieuw op de aarde, waar zijn trouwe paard op hem wacht en hem mee zal nemen op nieuwe avonturen.
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina