Zuurvlekken op blauwe hardsteenDovnload 7.94 Kb.
Datum24.08.2016
Grootte7.94 Kb.
Technische informatie


Zuurvlekken op blauwe hardsteen
Blauwe hardsteen is een kalkhoudende steensoort

(organoclastische – crinoïde - kalksteen)

dit betekent dat zuren het oppervlak van de steen kunnen aantasten.

De graad van aantasting wordt bepaald door verschillende factoren :  • afwerkingsgraad van de steen : gepolijst,verzoet,ruw enz

  • zuurtegraad van het gemorste materiaal of vloeistof

  • inwerkingstijd op het oppervlak.

Wanneer het zuur in contact komt met het oppervlak, zal dit onmiddellijk reageren en de kalk in de steen aanvreten. Hierdoor ontstaan vermattingen van de oppervlaktebewerking (polijsting) en bleke vlekken wanneer de steen een donkere afwerking heeft. Oppervlakte-behandelingen zoals wassen, zeeplagen en impregneringen kunnen de zuurinwerking tijdelijk verhinderen, maar bij langdurig contact is de aantasting onvermijdelijk.

Dit soort aantastingen zijn niet te verwijderen met een oppervlakte-reiniging omdat ze deel uitmaken van de natuursteen.


Mogelijke behandelingen :

Wanneer de aantasting zeer oppervlakkig is , bv van fruitsap met korte inwerktijd, volstaat het meestal om het onderhoud met Lithofin MN Blauwe Hardsteen Onderhoudsproduct en Lithofin MN Glans en Schoon gewoon verder te zetten.

De zuurvlekken verminderen dan meestal geleidelijk door het verder vormen van een verdonkerende patina op de steen (water+zeep+vetten).
Als men echter heeft gemorst met sterke zuuroplossingen die langer hebben ingewerkt op de steen, ontstaan verblekingen en vermattingen van de natuursteen.

In dat geval dient men het steenoppervlak opnieuw te schuren of slijpen ,en daarna opnieuw te verzoeten of polijsten.
TABLETTEN / TAFELS : Voor kleine vlekken/oppervlakken kan dit handmatig gebeuren mits een vlakschuurmachine met waterschuurpapier , met achtereenvolgens korrels :

80 of 120 naargelang de aantasting, en dan 120-220-400 tot blauw verzoet, 600 tot donker gezoet en 800 tot gepolijst. Men kan na het drogen de steen desgewenst bijpolijsten met Lithofin MN Politoer , een vloeibare steenwas die de steen kleurt en doet glanzen. Voor keukenbladen adviseren we na het schuren een éénmalige regelmatige onderhoud met Lithofin MN Easy-Clean ontstaat er dan een mooie, gelijkmatige patine.Let wel : het eindresultaat verschilt altijd van een fabriekspolijsting, maar dat verschil neemt weg met het verdere onderhoud.
VLOEREN die aangetast zijn met een zuur, zoals cementsluierverwijderaar, kan men ev herschuren met de FM Flexis vloerpads onder een éénschijfsmachine (schrobmachine). De info over deze pads kan u aanvragen. Dit werk kan men ook aan een vakman toevertrouwen, zoals gespecialiseerde vloerbehandelingsbedrijven. Als de steen gekristalliseerd was, kan men na het bewerken ,de steen plaatselijk opnieuw kristalliseren.
Advies : plaats steeds een proefvlak om het resultaat te controleren !

Voor informatie over producten ,pads en adressen van vloerbehandelingsbedrijven : neem contact met ons op telefoonnummer +32 3 366 39 09 of via info@eurosil.be
De database wordt beschermd door het auteursrecht ©opleid.info 2019
stuur bericht

    Hoofdpagina